Kategorije Vijesti

Uz pjesmu Lijepa li si GI ‘Narod odlučuje’ predao potpise u Sabor, Jandroković izbjegao susret s njima

Širi dalje

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” predala je Hrvatskom saboru potpise koje je prikupila radi promjene izbornog sustava.



Uz pjesmu “Lijepa li si”, volonteri  su kutije s potpisima unijeli u Hrvatski sabor i predali  tajniku Hrvatskog sabora Davoru Orloviću. Predsjednik Sabora Gordan  Jandroković, iako je bio najavio, nije primio izaslanstvo referendumske inicijative Narod odlučuje, čime je  postao je prvi predsjednik Sabora koji nije primio uspješnu građansku inicijativu.

Zastupnik Zlatko Hasanbegović dočekao je volontete pred Saborom i fotografirao se s njima.

Članovi inicijative okupili su se ispred kule Lotrščak u podne i u povorci krenuli na Markov trg, gdje su govorili predstavnici Organizacijskog odbora.

“Donosimo potpise 405 342 hrvatska građana za prvo pitanje i 407 469 za drugo pitanje.Sva ova pitanja nastoje da u Hrvatsku uvedemo europske standarde izbornog sustava koji će iskorijeniti klijentelizam. Referendum će omogućiti građanima da odluče žele li imati Hrvatsku bez korupcije, ili žele izabrati da ostane kao dosada”, kazao je Hrvoje Pende.

“Danas smo ovdje jer ne odustajemo od Hrvatske, za koju su hrvatski branitelji davali svoje živote i zdravlje. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u kojoj ljudi pristojno žie od svog poštenog rada. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u koju će se vraćati Hrvati koji danas žive izvan domovine. To je Hrvatska kavu želimo”, rekao je Dominik Knezović.

Sanja Bilač rekla je da očekuju od Sabora i Vlade provjeru 405.342 potpisa na prvo i 407.469 potpisa na drugo referendumsko pitanje i to u roku od dva tjedna, koliko su i oni imali za prikupljanje potpisa.

“Očekujemo da politika ne vrši pritisak na ustavni sud. Zahvaljujemo svima vama koji ste dio ovog velikog uspjeha! Najviše je zahvalila hrvatskim državljanima izvan RH, koji su cijelo vrijeme bili uz incijativu. Hrvatski Ustav kaže da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”, poručila je.

Slijedi provjera, za koju će biti zadužena Vlada, a zatim i odluka hoće li se od Ustavnoga suda zatražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja.

Premijer Plenković je, što se smatra svojevrsnim pritiskom, izjavio je kako očekuje da će saborski Odbor od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti.

M.M./foto:fah


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

6 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

6 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

6 sati prije