Kategorije Vijesti

VIDEO Na slobodu pušteni branitelji Azovstala, objavljena emotivna snimka

Širi dalje

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog  je priopćio kako su 100 ukrajinskih vojnika i jedan civil vraćeni u Ukrajinu u sklopu razmjene zarobljenika s Rusijom.



“Nastavljamo vraćati Ukrajince iz zarobljeništva. Danas sto naših vojnika i jedan civil ide kući”, napisao je šef Ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak u objavi na Telegramu.

Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima u Kijevu je naveo kako je oslobođeni civil Ivan Samoidiuk, prvi zamjenik gradonačelnika Enerhodara koji je bio u zatočeništvu 333 dana. Jermak je dodao da su 94 oslobođena vojnika “branitelji Mariupolja”, uključujući 63 vojnika koji su se borili u čeličani Azovstal.

“Njihove obitelji toliko su ih čekale. Mnogi od heroja zadobili su ozljede različite težine. Nastavljamo s radom, a ja sam zahvalan timu i Koordinacijskom stožeru za postupanje s ratnim zarobljenicima. Sve ćemo vratiti kući”, dodao je Jermak.

“Mnogi od oslobođenih su ranjeni”

Iz Koordinacijskog stožera za postupanje s ratnim zarobljenicima u Kijevu također su istaknuli kako su mnogi od oslobođenih vojnika ranjeni. “Ovaj put svi koji su razmjenom oslobođeni su vojnici i narednici”, stoji u priopćenju Koordinacijskog stožera.

Od oslobođenih vojnika 46 pripada Ukrajinskoj mornarici, 29 Državnoj graničnoj službi, 12 Nacionalnoj gardi, osam Oružanim snagama Ukrajine i pet Teritorijalnoj obrani.

Oslobođen 101 ruski vojnik 

Rusija je također danas objavila da je 101 zarobljeni vojnik vraćen Rusiji u razmjeni s Ukrajinom.

“Danas, 16. veljače, kao rezultat pregovaračkog procesa, 101 ruski vojnik vraćen je s teritorija pod kontrolom režima u Kijevu, koji su bili u životnoj opasnosti u zatočeništvu”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane koje je objavljeno na Telegramu.

Prema ministarstvu, otpušteni vojnici bit će odvedeni u Moskvu “na liječenje i rehabilitaciju u medicinske ustanove ruskog ministarstva obrane”.

“Svima puštenima pružena je potrebna medicinska i psihološka pomoć”, navodi se u priopćenju.

R.I. /Foto: Twitter ss


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

10 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

13 sati prije