Kategorije Vijesti

VIDEO: Predsjednica na utakmici s obitelji vukovarskog heroja Nicoliera

Širi dalje

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović utakmicu protiv Španjolske nije gledala iz svečane lože, bila je na tribini s  navijačima, a uz nju je Paula Nicoliera ( s naočalama, ispred predsjednice) brat ubijenog vukovarskog heroja, Francuza Jean Michela Nicoliera.



S njima je i Hervé Rousseau, franucuski zaljubljenik u Hrvatsku, koji  godinama živi u Zagrebu i obožava Lijepu našu.

Tijekom dana predsjednica Grabar Kitarović  primila je  Lyliane Fournier i Paula Nicoliera, majku i brata vukovarskog heroja Jean Michela Nicoliera

“Jean-Michel Nicolier bio je francuski dragovoljac koji je došao u Hrvatsku i otišao braniti Vukovar. Ubijen je na Ovčari, a njegov doprinos obrani Hrvatske i hrabrost u ratu nikad se neće zaboraviti. Nažalost, njegove ubojice još uvijek nisu privedeni licu pravde iako je od te tragedije prošlo 27 godina”, kazala je predsjednica.

 

https://twitter.com/xDavorka_x/status/1063194869542395905?ref_src=twsrc%5Etfw

Vukovarski heroj po kojem su snimili film Jean-Michel Nicolier bio je francuski dragovoljac koji je otišao braniti Vukovar. Život u Francuskoj devedesetih godina zamijeni je prvom crtom obrane u Vukovaru. Četnici su ga mučili i tukli zajedno sa Sinišom Glavaševićem i ostalim braniteljima i civilima koje su ubili na Ovčari u studenom 1991. godine.

– Ovdje sam, u dobru i zlu. Eto, izgubili smo. A to što sam Francuz ne znači da ću se izvući… Došao sam u Vukovar jer sam mislio da mogu pomoći ovim ljudima. Više puta su mi predložili da se vratim u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnje…

Tako je u podrumu vukovarske bolnice govorio ranjeni Francuz Jean Michel Nicolier.

Uskoro su ga četnici izvukli iz bolnice i ubili.  Njegova majka Lyliane Fournier, kao i mnoge hrvatske majke, još traži posmrtne ostatke svog sina prema kojem je snimljen i dokumentarni film “Sve je bio dobar san” redatelja Branka Ištvančića.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier.

Iako su mediji ime i prezime ubojice, i mjesto stanovanja u selu pokraj Rume u Srbiji, objavili još od 2011. godine MUP RH i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku su tek 5. travnja 2018. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina Spasoja Petkovića Štuke zbog sumnje na ubojstvo Jeana Michela Nicoliera.

Sumnja da je osumnjičeni u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991., u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara, sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice kojom prilikom je usmrtio više osoba, među kojima i francuskog državljanina, dragovoljca HOS-a Jeana Michela Nicoliera 

(1966.), čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

4 sata prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

5 sati prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

6 sati prije