Kategorije Vijesti

VIDEO: SAD na ISIL u Afganistanu bacio ‘majku svih bombi’

Širi dalje

Američki borbeni zrakoplov bacio je najveću nenuklearnu bombu, zvanu ‘majka svih bombi’ GBU-43/B, tešku 9.800 kg na metu u provinciji Nangarhar u istočnom Afganistanu, potvrdio je glasnogovornik Pentagona.



Bomba je razorila mrežu tunela koju koristi Islamska država i usmrtila najmanje 35 njezinih boraca, objavila je afganistanska vlada odbacujući mogućnost civilne žrtve.

Oko 19 sati po lokalnom vremenu bomba, koja je prvi put korištena u borbi, pogodila je sustav tunela i špilja kojima se koristi tzv. Islamska država. Korištenje bombe u ovom napadu odobrio je general John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu. Izjavio je da je to pravo oružje koje će omesti džihadiste i dati zamah ofenzivi protiv njih.

 

https://twitter.com/MarketWatch/status/852591454178377728

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao ke kako je SAD “ciljao na sustave tunela i spilja koji su borcima Islamske države omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali da napadaju američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području”.

Prošlog je tjedna u istom okrugu ubijen američki vojnik kojeg je pogodila bomba dok je provodio operaciju protiv Islamske države. “SAD ozbiljno shvaća borbu protiv IS-a, a kako bi porazili tu skupinu moramo im oduzeti operativni prostor, što smo i učinili”, naglasio je Spicer.

Američki dužnosnici prenose kako obavještajne informacije sugeriraju da su militanti IS-a u Afganistanu smješteni većinom u Nangarharu i susjednoj provinciji Kunar. Američki dužnosnici procjenjuju da se u toj srednjoazijskoj državi nalazi oko 700 boraca Islamske države, dok Kabul smatra da ih je oko 1500. Protiv Islamske države bore se i afganistanski Talibani koji paralelno pokušavaju i zbaciti vladu u Kabulu koju podržava SAD.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Netko postavio kućicu na dječju plažu, sve ogradio i stavio natpis “Privatni posjed”

Uz plažu Valdarke na Velom Lošinju nikla je metalna ograda, a pored ograde netko je…

15 minuta prije

Maslinar uzvraća ljudima koji ga prijavljuju zbog gnoja: Dragi ilegalni graditelji…

Sandi Chiavalon, jedan od najpoznatijih istarskih maslinara, požalio se na Facebooku kako ga susjedi, za…

37 minuta prije

Milanović će potpisat produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

2 sata prije