Kategorije NaslovnaVijesti

VIDEO: Svečana premijera filma Višnje Starešine o zločinima komunista i partizana

Širi dalje

U Centru Kaptol u Zagrebu premijerno je prikazan dokumentarni film  ‘Neprijatelj naroda’ scenaristice i redateljice Višnje Starešine.



Dokumentarni film ‘Neprijatelj naroda’ je svjedočanstvo o represiji, strahu i šutnji. Kroz obiteljske i osobne sudbine žrtava i kroz objašnjenja eksperata film dokumentira sustav komunističke represije : od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase, do današnje šutnje. To je i priča o biljegu nepodobnosti kojeg neke obitelji nose već sedamdeset godina.

Vinko Kos je bio književnik i pjesnik za djecu, Zlatko Ognjanovac učitelj, zborovođa i prosvjetni inspektor, Jeronim Mlinarić općinski bilježnik, Vladimir Mrzljak državni službenik, Andrija Hebrang visoki dužnosnik komunističke partije, a Boris Novak maturant gimnazije.

Nova komunistička vlast prepoznala je i u njima neprijatelje naroda i oni su nestali: 1945., 1946., 1949., godine, bez traga i bez groba . Režim je odlučio njihovo lice i njihovo postojanje zauvijek izbrisati iz sjećanja.

Nakon desetljeća šutnje o svojim „nestalima“ u filmu govore Lada Kos i Vera Kos-Paliska, msgr. Josip Mrzljak, Ratko Mlinarić, Vladimir Novak, Ljerka Ognjanovac, dr Andrija Hebrang ml.

Povijesni kontekst objašnjavaju: dr. Ivo Banac, dr. Mitja Ferenc, dr. Martina Grahek-Ravančić, dr. Vladimir Geiger, Roman Leljak i Vice Vukojević.

“Neprijatelj naroda“ treći je dokumentarni film Višnje Starešine.  Njen prvi film “Treći pohod“  tematizirao je infiltraciju Al Kaide i radikalnog islamizma u BiH tijekom rata devedesetih. Film „Zaustavljeni glas“ svjedoči o borbama za obranu Vukovara i zločin na Ovčari kroz prizmu ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića.

Najavljući  film “Neprijatelj naroda” Starešina je objasnila vlastite motive bavljenja tom temom:

“Hrvatska je i danas zarobljenik mentalnog nasljeđa komunizma, i danas nam se želi nametnuti gledanje na prošlost, ali i sadašnjost kroz naočale formalno bivšeg, ali istinski nikada demontiranog režima. Ljudi koji su činili okosnicu tog sustava i dalje su u poziciji moći, njihova djeca i unuci danas upravljaju državom, gospodarstvom i društvom, njihove žrtve i dalje se negiraju i prešućuju.

Potomci žrtava i danas se guraju na društvenu marginu, ciljano eliminiraju iz sustava odlučivanja. I na taj se način čuva jedan oligarhijski monopol vlasti koji je se urušava i koji je gospodarski i društveno neodrživ.

Demontaža tog oligarhijskog upravljačkog monopola je pretpostavka ne samo demokratskog i europskog razvoja Hrvatske već i novog gospodarskog koncepta. A spoznaja uzroka je prvi korak prema promjeni. Dokumentarni film „Neprijatelj naroda“ je tek prvi korak na tom putu.”

Nakon svečane primjere u Zagrebu film će moći vidjeti i gledatelji diljem Hrvatske a očekuju se i projekcije u dijspori

M. Marković/ Foto:Arhiv/screenshot NN


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

20 minuta prije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

9 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

12 sati prije