Kategorije Vijesti

Vlasnik agencije Ipsos puls objasnio kako ankete utječu na birače

Širi dalje

Ante Šalinović iz tvrtke Ipsos puls, koja provodi predizborna istraživanja, ali i izlazne ankete na dan izbora, u Novom danu je pojasnio kako se izlazne ankete provode i koja je njihova svrha.



Izlazna anketa se provodi na dan izbora i njen je jedini cilj predikcija rezultata izbora.

“Provodi se u 10 izbornih jedinica na 40 biračkih mjesta u svakoj. Na svakom biračkom mjestu, nakon što građani glasaju i udalje se od kutije pristupaju im naši anketari s molbom da svoj izbor ponove na našoj kutiji jednako što su učinili i prilikom glasanja.

Birači anketi pristupaju nakon što glasaju, pa ona na njih nema utjecaj, a osim toga rezultati ankete se objavljuju u 19 sati, kazao je Ante Šalinović.

Predizborne ankete imaju utjecaja na izbor birača, kaže, ali nemaju veliki značaj na stavove birača.

“Bitan je indirektan utjecaj, a on je da rezultati anketa utječu na medije, koji potom otvaraju ili zatvaraju prostor za određene opcije”, rekao je Šalinović.

“Izlazne ankete radimo već dugo i u našoj su demokratskoj praksi u Hrvatskoj one zaživjele, građani sudjeluju, a velika točnost anketa pokazuje da možemo govoriti o reprezentativnom uzorku. Do 1-2 posto odstupanja se smatra kao dobro istraživanje, odnosno smatra se kao validno provedena anketa.

U kontekstu izlaznih anketa govorimo o strukturi birača koji su izašli pa naši anketari pristupaju svakom trećem do petom biraču, ovisno o veličini biračkog mjesta.

No pošto je riječ o parlamentarnim izborima, iz prakse možemo reći da i odstupanje od 0.2 posto ima značaja, zbog D’Hondtove metode, što može promijeniti 1-2 mandata. Za izlazne ankete uz svu kvalitetu postoji i dodatak – sreća”, kazao je Ante Šalinović.

R.I. /Foto: N1

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

45 minuta prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

4 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

5 sati prije