Kategorije Vijesti

Vrdoljak se skriva od novinara, a tvrdi da je uštedio državi sedam milijardi kuna

Širi dalje

Bivši ministri gospodarstva  Radimir Čačić i Tomislav Paninić prozivali bivšeg ministra iz tog resora Ivana Vrdoljaka da je tvrtki C.E.M.P.-u omogućio da dobiva znatno veće poticaje samo dan prije nego je stupio na snagu novi tarifni model prema kojem su ti poticaji bili znatno niži.



Čačić tvrdi je Vrdoljak ugovor s C.E.M.P-om potpisao 31. prosinca 2013., dok je 1. siječnja 2014. na snagu stupila, niža tarifa otkupa električne energije iz vjetroelektrana od one na koju se država obvezala ugovorom s C.E.M.P.-om.

– To znači da potpisivanje takvog ugovora s državom donosi investitorima siguran novac u džep. Presudno je potpisati ugovor s državom. Time što je ugovor potpisalo zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije stupanja na snagu nove, za državu povoljnije tarife otkupa vjetroenergije, Ministarstvo gospodarstva na čelu s Ivanom Vrdoljakom

je, tvrdi Čačić, tvrtki C.E.M.P osiguralo dodatnih 65 milijuna godišnje.

Investicija u vjetropark Krš-Pađene, objašnjava Čačić, vrijedna je oko 1,8 milijardi kuna. Po europskim regulama proizvođači zelene energije dobivaju goleme subvencije u prvih 14 godina investicije i eksploatacije.

–  Ako imate prihod od 200 milijuna kuna godišnje koji ste osigurali ugovorom s državom, tim prihodom investiciju ste isplatili u prvih osam do deset godina, a ostatak do isteka ugovornog razdoblja od 14 godina osigurava investitoru milijardu kuna čiste zarade. Cijela organizacija posla postavljena je tako da je izvlačenje novca zakonito, kazao je Čačić u razgovoru za Jutarnji list.

Vrdoljak se ovih dana skriva od novinara, ne odgovara na pozive, a danas se oglasio na svom Facebook profilu.

– Baš čudno da Čačić u izjavama ne spomene da je upravo mojom odlukom o vjetroelektranama državi i građanima ušteđeno oko sedam milijardi kuna, dok je on istodobno branio kvote kojima bi se taj iznos doslovno bacio u vjetar – poručio je Vrdoljak koji je za one koje žele, kako je napisao, stavio nekoliko linkova sa sjednica Vlade dok je on bio ministar gospodarstva s odlukama o vjetroelektranama.

– To je sve što imam reći na tu temu. Znate, nakon mene se izmijenilo još pet-šest ministara gospodarstva – napisao je Vrdoljak i linkao se sjednice na Vade na kojima se govorilo o tim temama.

Kako je uštedio državi sedam milijardi kuna nije poznato, ali možemo samo žaliti što nije ostao ministar ako je tako skrban za državu.  Šteta što nam to ne objasnio nego se skriva kao lopov.

M. Marković/Foto:

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

7 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

8 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

8 sati prije