Kategorije Vijesti

Za Slavoniju je ugovoreno 16,5 a dosad isplaćeno 6,6 milijardi kuna

Širi dalje

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Našicama izvijestio kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi.



To je povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru, rekao je Plenković otvarajući 11. sjednicu Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Ocijenio je kako je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u posljednjih 25 godina zbog nevjerojatne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, njezinih posljedica na hrvatsku ekonomiju, ali i na ostale aspekte života.

Unatoč pandemiji koronaviursa, uspjeli smo smanjiti očekivani pad BDP-a, pravodobnim otvaranjem osigurali smo gotovo 50 posto rezultata turističke sezone u odnosu na prošlogodišnju rekordnu, odradili predsjedanje Vijećem EU, a sada krećemo na zacrtane aktivnosti Vlade – socijalnu sigurnost, ekonomsku suverenost, posebice u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje, poručio je premijer Plenković.

Po prvi puta, kazao je, osigurana je nova pretpostavka – 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za našu kohezijsku politiku te politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj.

Dodao je kako se radi na redigiranju razvojne strategije do 2030. godine, budući da je izrađena prije pandemije i izmijenjenih gospodarskih okolnosti te da je u tijeku finalizacija tog dokumenta.

Plenković je najavio da će se danas proširiti razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte, te utvrdili za koje do sada nisu bila osigurana sredstva.

Ističe kako će se u razvojni sporazum uključiti razvojni strateški projekti, a riječ je o 38 projekata, vrijednih 10,7 milijardi kuna.

Nastavit ćemo s projektom integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, Osijek i Slavonski Brod, nastaviti s programom integrirane, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, na ratom pogođenim područjima, sve u cilju smanjivanja razlika u stupnju razvoja, istaknuo je Plenković.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1313060571567271939?ref_src=twsrc%5Etfw

Sudionike sjednice pozdravili su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i našiščki gradonečelnik Josip Miletić, a tijek Projekta “Slavonija, Baranja i Srijem”, predstavit će ministrica regioanalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak.

Po završetku sjednice Savjeta bit će potpisani i uručeni ugovori i odluke za Slavoniju, Baranju i Srijem, a predviđene su i izjave za medije.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Uoči sjednice Savjeta premijer Plenković sastao se s našičkim gradonačelnikom Josipom Miletićem te osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te otvorio radove na rekonstrukciji našičkog Trga Franje Tuđmana.

(Hina/Foto:gov.hr)

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

40 minuta prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

3 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

5 sati prije