Kategorije Vijesti

Zaražen koronom pobjegao iz klinike Fran Mihaljević, našli ga mrtvog kraj Samobora

Širi dalje

Muškarac (1968. godište) pozitivan na koronavirus preminuo je na području Samobora nakon što je samovoljno napustio Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević.


U nastavku prenosimo priopćenje Klinike “Fran Mihaljević”:
“Pacijent u dobi od 53 godine, nakon liječničkog pregleda u Hitnom prijemu Klinike i učinjene rendgenske snimke pluća, zbog potrebe bolničkog liječenja hospitaliziran je 18. 10.2021.g. u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu zbog COVID-19 bolesti.

Pacijent je upućen na odjel u izolacijsku jedinicu u pratnji medicinske sestre s postavljenim kisikom gdje dolazi u 15:30. Na odjelu su mu ponovno izmjerene vitalne funkcije, učinjene ordinirane pretrage, postavljena intravenska kanila te je pacijent postavljen na monitor zbog daljnjeg praćenja vitalnih funkcija.

Pacijent odmah naglašava da ne želi primati terapiju, a u 16:10 medicinsko osoblje odjela primijetilo je da pacijent nije u bolesničkom krevetu. Nakon nekoliko minuta, kada pacijenta nisu našli niti u drugim sobama i prostorijama odjela, pozvana je dežurna liječnica da kontaktira pacijenta na mobitel. Pacijent navodi da nije teško bolestan, vozi se osobnim automobilom kući i odbija se vratiti u Kliniku.

Nakon toga obaviještena je nadležna Policijska postaja čiji djelatnici promptno dolaze u Kliniku i uzimaju potrebne podatke o pacijentu.

Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu nije zatvorska ustanova tako da praktički svaki pacijent koji se hospitalizira, ukoliko mu to fizičko stanje dozvoljava, može samovoljno napustiti Kliniku. U Klinici postoji Protokol o samovoljnom napuštanju bolničkog liječenja gdje između ostalog stoji:

„Pacijent ima pravo samovoljno napustiti stacionarnu zdravstvenu zaštitu (Kliniku), osim u slučajevima kada bi to štetilo njegovu zdravlju i zdravlju i sigurnosti drugih osoba (propisano posebnim zakonom)“.

„Ako pacijent samovoljno napusti Kliniku, a radi se o slučaju kada napuštanjem zdravstvene ustanove može ugroziti vlastiti život i zdravlje ili život i zdravlje drugih osoba, zdravstveni djelatnik će bez odgađanja obavijestiti nadležnu policijsku upravu“.

U konkretnom slučaju pacijent je skinuo masku s kisikom s lica, otkopčao se s monitora, izvadio postavljenu intravensku kanilu, otvorio balkonska vrata u sobi te preko vanjskih stuba samovoljno napustio bolničko liječenje. Medicinsko osoblje je odmah poduzelo sve potrebne mjere u tim situacijama.

Iskreno nam je žao što se dogodio ovaj incident, a Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ majci i rodbini preminulog izražava sućut”, poručuju iz bolnice.

Pavić Šimetin: Nema prisilne hospitalizacije

U Hrvatskoj nema obveznog liječenja osim u situacijama kad je osoba opasna za sebe druge, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a komentirajući slučaj pacijenta zaraženog koronavirusom koji je pobjegao iz bolnice.

– Ovdje je takva pozitivna osoba jednako opasna kao i svaka druga pozitivna osoba. Od početka pandemije imamo situacije karantene u kući, znači nije nužna karantena u bolnicama, tako se može odnositi i na ovu osobu. Nema instance kojom se može inzistirati na nastavku hospitalizacije, ali mora se onda kod kuće pridržavati pravila izolacije, ne dolaziti u kontakt s drugim osobama, pojasnila je.

Kriterij za hospitalizaciju je narušeno zdravstveno stanje, a ne pozitivan nalaz.

– Svatko s pozitivnim nalazom, ako to želi, može se liječiti kod kuće. Ako je zdravstveno stanje takvo da se kod kuće ne može izdržati na siguran način i nužna je liječnička pomoć onda se ide na hospitalizaciju. Nema prisilne hospitalizacije, dodala je.

PUZ: Reagirali smo po dojavi iz bolnice

Iz PU zagrebačke su potvrdili da je osoba samovoljno napustila bolnicu te da su reagirali na dojavu bolnice.

– U trenutku pronalaska osobe unutar 24 sata, ta je osoba preminula na području Samobora u privatnom prostoru, odgovorili su iz zagrebačke policije na naš telefonski upit.

Iz Ravnateljstva Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije za portal HRT.hr rekli da su u utorak u 15.56 sati primili poziv s broja 112 za intervencijom u Strmcu kod Svete Nedelje. Vozilo Hitne pomoći na mjesto događaja stiglo je u 16.02 sati te su djelatnici pristupili reanimaciji pacijenta (1968. godište) bez svijesti i znakova života.

– Zatekli smo pacijenta, rođenog 1968. bez svijesti i znakova života. Nakon toga je pristupljeno reanimaciji pacijenta, da bi se tijekom reanimacije od njegove majke doznalo da je pacijent covid pozitivan, da je bio u bolnici Fran Mihaljević, te da je pobjegao iz iste bolnice i da ga je policija tražila cijelu noć bezuspješno, kazali su iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije dodajući da je muškarac na Zaraznoj bio stavljen na kisik.

Nakon 35 minuta reanimacije mogli su ustanoviti samo smrt.

Liječnik i vozač, koji su bili na intervenciji, su cijepljeni, dok je medicinski tehničar u samoizolaciji, rekli su u Zavodu za hitnu medicinu.

R.I. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Dramatičan apel P.E.N. centra: “Vučić, Dodik i SPC pripremaju rat! Zabrinuti smo”

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše…

13 minuta prije

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Marija Banožića

Nakon šest mjeseci općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane…

31 minuta prije

Zbog milijunske prevare s novcem za obnovu uhićene tri osobe u Zagrebu

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu uhićene su tri osobe zbog sumnje…

2 sata prije