Kategorije Vijesti

ZOVKO: “Podlo je da Plenković navodi kako sam nasrnuo na urednicu HRT-a”

Širi dalje

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je na izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Plenković je rekao da po pitanju slobode medija u Hrvatskoj ne vidi problem te da je sve počelo  “kad je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na urednicu programa na HRT-u”



“Bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju, ne vidim da tu ima neka nevidljiva ruka”, rekao je Plenković, a na pitanje smatra li još uvijek da se radi o dramatiziranju novinara usprkos činjenici da prema više međunarodnih indeksa slobode medija pokazuje kako stvari u Hrvatskoj ne stoje dobro, odgovorio je:

“Drago mi je da ste me to pitali. Kako prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo, tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u”.

Za Zovka je također rekao da je i sam posezao za tužbama prema novinarima.

“To su dva elementa koja su dosta bitna za kredibilitet ako ste vi kolovođa, i to je meni dosta bitno kao predsjedniku Vlade da pokušam razumjeti problem”, istaknuo je Plenković.

HND je ove riječi nazvao nedostojnim premijera.

“Svoditi brojne probleme urušavanja i zatiranja novinarstva, na koje je upozorio subotnji prosvjed HND-a, samo na slučaj Hrvoja Zovka, i to tako da se izvrću činjenice vezane uz okolnosti njegove ostavke na uredničku dužnost na HRT-u, nedostojne su funkcije premijera”, naveo je HND u priopćenju čiji ostatak prenosimo u cijelosti.

“Premijer zaboravlja da nije utvrđen nikakav Zovkov pokušaj fizičkog nasrtaja na urednicu, niti je, kako tvrdi, ‘problem počeo’ time. Podsjećamo premijera da je Hrvoje Zovko samo jedan od 36 novinara i medija protiv kojih HRT trenutno vodi sudske sporove jer su progovarali o stanju na javnoj televizijskoj kući, a čije pisano obrazloženje ostavke na uredničku dužnost, u kojem je upozorio na cenzuru te tehničku i kadrovsku devastaciju informativnog programa HRT-a, uprava kuće uporno želi svesti na razinu osobnog obračuna. Premijerove tvrdnje u istom smjeru, utemeljene na jednostranim i netočnim informacijama i izrečene prije donošenja sudskog pravorijeka, nisu samo neodgovorne, nego su i zlonamjerne.

Izjednačavanje tužbi koje je Zovko podizao zbog huškačkih ispada, kojima je višekratno bio izložen u opskurnim desničarskim medijima, s utemeljenim upozorenjima HND-a na stotine tužbi kojima se zastrašuje i zatire ozbiljno, kritičko novinarstvo, govori o razini premijerova razumijevanja uloge novinarstva kao čuvara društvenih sloboda i demokracije.

Krajnje je zabrinjavajuće kada premijer članice EU-a omalovažava opravdani novinarski prosvjed i njegove razloge, a pogotovo kad to čini progovarajući glasom uprave HRT-a, koja sudski progoni novinare i novinarsku profesionalnu udrugu i glasom komentatora na opskurnim desničarskim portalima”, stoji u priopćenju koje potpisuju potpredsjednici HND-a Slavica Lukić i Denis Romac.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na N1 je komentirao da je skoro nasrnuo na svoju urednicu.

“Drago mi je da je spomenuo kako sam skoro nasrnuo na moju urednicu, a kad već izlazi s takvim informacijama mogao je u maniri dobrog političara čuti i drugu stranu.

Neodgovorno se ponaša prema medijima, u tri godine nije našao vremena da se susretne s nama. Služi se niskim udarcima. Ja jesam tužio prije nekoliko godina opskurne portale jer kada vas netko proglasi agentom tajnih službi naravno da ćete tužiti, ali to stavljati u kontekst ovih tužbi političara protiv novinara, među njima i potpredsjednika Sabora, nema smisla”, komentirao je predsjednik HND-a na N1 Studiju uživo.

“Medijske i novinarske slobode su ugrožene, a on to ne vidi. On živi u svom svijetu u kojem ne vidi problem koji se događa oko njega, ono što vide svi novinari i međunarodna javnost”, kaže Zovko.

Ističe da građani vide svaki dan koliko su slobodni na HRT-u. “Očito su u Vladi zadovoljni revizionističkim ispadima, cijeli svijet vidi u što se pretvorio HRT osim Vlade. “Parlamentarna većina je birala prvog čovjeka HRT-a. Da je Vlada htjela riješiti, taj problem riješila bi ga. Čitav niz problema je povod prosvjeda, a ne moj slučaj”, pojašnjava Zovko.

Za portal Telegram je  rekao da je premijerova današnja izjava “kao iz priručnika hibridnog ratovanja”: “1. Svedimo problem na pojednica. 2. Oduzmimo kredibilitet tom pojednicu. 3. Proglasimo svoju pobjedu”.

R.I. /Foto:N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

28 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

56 minuta prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije