Kategorije EKO Zona

Otrovna tekućina izlila se kod Tuzle, mogla bi doći do Save! Ne pijte vodu iz bunara!

Širi dalje

Otrovna tekućina izlila se kod Tuzle, mogla bi doći do Save Nakon što je jučer u popodnevnim satima pukla brana, iz odlagališta tvornice sode “Sisecam Soda” izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču



Velike količine otrovne tekućine koje su se u petak izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle mogle bi preko rijeke Bosne dospjeti i do Save, upozorili su u subotu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Spreča se u rijeku Bosnu ulijeva kod Doboja, a Bosna kod Bosanskog Šamca utiče u Savu.

Nakon što je jučer u popodnevnim satima pukla brana, iz odlagališta tvornice sode “Sisecam Soda” izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču i okolno zemljište.

“Apeliramo da stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz rijeku Bosnu, da ne koriste vodu iz te rijeke dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode“, rekao je glasnogovornik Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović u izjavi za entitetsku novinsku agenciju.

Pojasnio je da bi voda zagađena otrovnom materijom koja je jučer istekla u rijeku Spreču iz postrojenja Tvornice iz Lukavca prirodnim tokom Spreče mogla doći do Bosne, a zatim i do rijeke Save.

U međuvremenu inspektori federalnih i inspekcijskih službi Tuzlanske županije uzimaju nove uzorke vode iz rijeke Spreče. Prema prvim procjenama otrovnim kemijskim tvarima zagađeno je i deset hektara poljoprivrednog zemljišta uz rijeku.

MP/Hina


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

4 sata prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

5 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

8 sati prije