Kategorije EKO Zona

Zbog alarmantnog zagađenja New Delhi će špricati vodom iz zraka

Širi dalje

Indija planira pošpricati New Delhi vodom iz zraka kako bi smanjila zagađenje zraka koje je postalo alarmantno a tijekom vikenda bi se trebalo i pogoršati, kazali su u petak mjesni dužnosnici



Nezakonito paljenje ostataka usjeva u okolnim državama, prometno zagađenje i prašina od građevinskih radova izazvali su zadnja četiri dana veliku krizu u gradu, kao i svake godine.

‘Špricanje vode jedini je način da se smanje opasne razine zagađenja’, rekla je Shruti Bhardwaj, dužnosnica zadužen za kontrolu kvalitete zraka.

Vlasti finaliziraju planove za špricanje vode s visine od 100 metara, što će biti nezapamćeno, no nije objavljeno koliko će stanovnika grada od ukupno 22 milijuna time biti obuhvaćeno.

Po podacima američkog veleposlanstva, u petak je u zraku izmjereno 523 mikrograma sitnih čestica (manjih od 2,5 mikrometra – PM 2,5) po metru prostornom, a u ‘dobrom’ zraku smije biti 50 mikrograma.

Te čestice su 30 puta manje od ljudske vlasti. Mogu biti udahnute duboko u pluća, izazvati srčane i moždane udare, rak i respiratorne bolesti.

Vlasti su zaustavile građevinske radove, ograničile vožnju automobilima i četiri puta poskupile parking kako bi stanovnici više koristili javni prijevoz.

MP/foto:agencije


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zvonimir Hodak: Rijeke pravde postale su potočić, a Most je odletio u zrak

Hrvatski rašomon ide dalje. Svaka stranka ima svoje viđenje buduće vlade i vlasti. Izgleda kako…

1 minuta prije

Silvijo Čabraja: Mogli smo unakaziti Rijeku

U posljednjem susretu 32. kola HNL-a nogometaši Lokomotive su kao domaćini u Kranjčevićevoj ulici svladali Rijeku 3-1 (2-0) te će iduće…

18 minuta prije

HGK: Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište i pojačati promociju

U sektoru  vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više…

48 minuta prije