Zbog alarmantnog zagađenja New Delhi će špricati vodom iz zraka

studeni 11, 2017 maxportal
Share Button

Indija planira pošpricati New Delhi vodom iz zraka kako bi smanjila zagađenje zraka koje je postalo alarmantno a tijekom vikenda bi se trebalo i pogoršati, kazali su u petak mjesni dužnosniciNezakonito paljenje ostataka usjeva u okolnim državama, prometno zagađenje i prašina od građevinskih radova izazvali su zadnja četiri dana veliku krizu u gradu, kao i svake godine.

‘Špricanje vode jedini je način da se smanje opasne razine zagađenja’, rekla je Shruti Bhardwaj, dužnosnica zadužen za kontrolu kvalitete zraka.

Vlasti finaliziraju planove za špricanje vode s visine od 100 metara, što će biti nezapamćeno, no nije objavljeno koliko će stanovnika grada od ukupno 22 milijuna time biti obuhvaćeno.

Po podacima američkog veleposlanstva, u petak je u zraku izmjereno 523 mikrograma sitnih čestica (manjih od 2,5 mikrometra – PM 2,5) po metru prostornom, a u ‘dobrom’ zraku smije biti 50 mikrograma.

Te čestice su 30 puta manje od ljudske vlasti. Mogu biti udahnute duboko u pluća, izazvati srčane i moždane udare, rak i respiratorne bolesti.

Vlasti su zaustavile građevinske radove, ograničile vožnju automobilima i četiri puta poskupile parking kako bi stanovnici više koristili javni prijevoz.

MP/foto:agencije

Komentari
Share Button