Kategorije Gastro

Anđelini u Basementu: Vinska srijeda uz istarska vina, sir, masline i cukerančiće

Širi dalje

Abeceda  finih zalogaja  u projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je u vinskom podrumu u Besamentu u Zagrebu istarsku vinariju  ANĐELINI iz okolice Pazina.



Vinova loza i vino, stoljećima su dio kulture i života stanovnika središnje istre, pa tako i na Velanovom Brijegu i obitelji Velan i Anđelini. Cijela je obitelj u vinu, živi sa svojim vinima kojima je životni vijek produljen odležavanjem, a uz vinarstvo bave se i pčelarstvom.

Kušalo se pjenušac D’Angelo 2015. uz grissine, Pazinsku malvaziju 2016. uz cukerančiće,

Malvaziju Filomena 2017. i miješani sir i zelene masline, Malvaziju istarsku 2015. i  sir s tartufima, vino Domenico 2017. s domaćom svinjskom kobasicom s namazom od meda i tamne čokolade i vino  Domenico 2015. koje je na najvažnijem ocjenjivanju vina u svijetu Decanter s 95 bodova osvojilo zlatnu medalju.

Vinariju su predstavili bračni par Anđelini, Ranko  i Klaudija sa sinom Dominikom, studentom 4. godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Povijest obitelji Anđelini ispričao je otac Ranko, dipl. ing.  agronomije, koji je ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu preuzeo od svoga djeda. Prisjetio se vremena kad je devedesetih prestao raditi u Purisu i unajmio 14 ha vinograda malvazije. Već tada je razmišljao koje sorte još zasaditi, pa je izbor pao na međunarodne (chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, a kasnije i syrah).

Proučavajući položaje vinograda, visinu koja je na nekim pozicijama do 475m,  pratili su što koja sorta daje na svom terroiru i tako se odlučili za nekoliko etiketa. Danas imaju 8 etiketa s posebnim izražajem tla na kojemu grožđe raste. Malvazije se nude kao pjenušavo i mirno vino, a vinificiraju se u inox tankovima i bačvama 225 l od akacije, svaka etiketa na svoj način i u točno određenim omjerima.

Pjenušac D’Angelo  poslužen je kao piće dobrodošlice, proizveden „charmat“ metodom 2015, još je sačuvao karakteristike sorte i živost. Pazinska malvazija 2016 poslužena je s tradicionalnim kolačima – cukerančićima, koji su se nekad radili samo za blagdane, a nedavno je izrada cukerančića zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro.

U procesu izrade umaču se u Pazinsku malvaziju i zatim posipaju šećerom. Neubičajena kombinacija slatkoga za početak degustacije, utoliko je bila zanimljivija jer je naglasila gorčinu malvazije, a nije potakla kiselinu, iako je na kolaču bilo vidljivog bijelog šećera.

Ta Pazinska malvazija vinificira se samo u inoks tankovima i  nasljednica je nekadašnje, vrlo popularne malvazije i zato joj i ime naglašava mjesto postanka, a grožđe dolazi iz vinograda na sivoj zemlji iz kojih je i nekada dolazilo grožđe za Pazinsku malvaziju. Malvazija Filomena 2017, macerira se dva dana, a nastaje spojem dijela vina iz inoksa i dijela koje zrije u barrique bačvicama od akacije, što naglašava cvjetnost u vinu.  Lijepo joj je odgovarao miješani sir.

Uz malvaziju istarsku 2015 (preteču Filomene, koja 2015. nije još nosila to ime), zrelo, puno, kompleksno vino  – poslužen je sir sa tartufima. To je vino osvojilo zlatnu medalju na Vinistri 2018. Od crvenih vina, za kraj degustacije, odabrana su 2 Domenica.

Premijeru je imao mladi Domenico (2017), nastao od tri sorte grožđe,cabernet sauvignona, merlota i syraha. Merlot i syrah su brani i vinificirani zajedno, cabernet sauvignon 15-ak dana kasnije, također zasebno vinificiran. Potom vina idu u bačve od dva različita hrasta (francuski i slavonski) i nakon 12 mjeseci u bačvi, vino se puni se u boce.

Uz njega je servirana  domaća svinjska kobasica obitelji Anđelini uz namaz od bagremovog meda s tamnom čokoladom i maslinovim uljem. Za kraj, iz dekantera se točilo Decanterovom zlatom okrunjeno vino Domenico 2015, s ponosnih 95 bodova. Nakon visokog srebra na Vinistri, Anđelini su (u zadnji čas) odlučili poslati vino u London – i rezultat je bio vrhunski!

Vinogradi obitelji Anđelini su na području Velanovog Brijega ( brdo i istoimeno selo) smještenom južno od grada Pazina na 470 metara nadmorske visine. Južno i jugoistočno od Pazina pa sve do Gračišća protežu se vinogradi na površini od 14 ha. Specifičnost  vinograda je da se protežu do visine od 474 m.n.v., što ih čini najvišima u Istri. Vinogradi se nalaze na različitim tlima, položajima i ekspozicijama pa iz njih dolazi vrhunsko grožđe različitih svojstava što je izvrsna podloga za proizvodnju vrhunskih vina.

Danas obitelj Anđelini obrađuje  65.000 trsova raznog sortimenta, a posebno malvazije, chardonnaya, merlota, cabernet sauvignona, syraha te muškata. Osim proizvodnje vina kao glavnog proizvoda gospodarstva, obitelj proizvodi med i ostale pčelinje proizvode. Pčelarstvo također predstavlja desetljećima dugu tradiciju ovoga gospodarstva.

U proizvodnji meda najviše je zastupljen bagremov, a u manjoj mjeri i kesten i medun, ovisno o pašnim prilikama.

U podrumu stoljetne kamene kuće nalazi se prostor za degustaciju kapaciteta pedeset osoba.

Tomislav Radić/Foto:Besament

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Od Zagreba do Pule za 2,5 sata. Nakon 45 godina pri kraju gradnja Istarskog ipsilona

Do kraja iduće godine bit će dupliran most na Mirni i vijadukt na Limu, izgrađena…

1 sat prije

Veleposlanik Izraela: Rat može prestati ovog trenutka, imamo samo uz par uvjeta

Veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj, Gary Koren, u razgovoru za HRT kazao je kako neće komentirati poziv…

2 sata prije

Milanović pozvao na prekid trgovine oružjem s Izraelom, oglasio se MORH

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je Vladu da prekine trgovinu oružjem i vojnom opremom s Izraelom,…

2 sata prije