Najbolji pizza majstor na svijetu je Alen Radanović iz Osijeka. Titulu najboljega osvojio je na natjecanju u Napulju, u konkurenciji s još oko 1100 majstora pizze. U HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” pokazao je kako se radi pobjednička pizza.
Izradu dobre pizze Alen Radanović usavršavao je tri mjeseca na “Academy of pizza” u Napulju, a potom je ostao raditi u Napulju još nekoliko mjeseci. Nekoliko zanimljivih podataka je i podijelio, posebno kada je riječ o izradi tijesta za pizzu.
U tijesto, uobičajeno, ide brašno, voda, kvasac i sol. I kada se tijesto zamijesi, kaže Radanović, postoje teorije da bi se brašno trebalo na sobnoj temperaturi fermentirati bar 18 sati.
Kvasca u tijesto ne stavlja puno. Kada u Osijeku rade pizze u smjesu s 30 kilograma brašna stavi se svega 7-8 grama kvasca. Potom im tijesto u fermentacijskim komorama stoji 36 sati, odnosno – ima duplu fermentaciju.
Priprema za dobru pizzu
Za sve one koji rade tijesto kod kuće, Radanović preporučuje da tijesto odstoji 15-ak sati, tj. najbolje je da odstoji preko noći. Kad se tijesto napuhne, potrebno ga je premijesiti, potom pričekati pola ili sat vremena.
Preporučio je pizzu peći na najvećoj temperaturi i to skroz gore u pećnici, do grijača.
Najbolja pizza, proglašena na svjetskom natjecanju u Napulju
Budući da najbolji pizza majstor dolazi iz Slavonije, priznao je da je već neko vrijeme smišljao pizzu s kulenom, ali to se nikako do sada nije realiziralo, jer kako kaže, oni kulen vole jesti, pa niti ne stigne do pizze. No ipak, omiljena pizza mu je margarita s pikantnom kobasicom.
Pogledajte kako se radi najbolja pizza na svijetu:
Megy M. /Foto: hrt
Američki predsjednik Donald Trump izvijestio je da je aktivirao dvije nuklearne podmornice zbog izjava ruskog…
Je li konačno i Milanović nadošao? Ako jeste hvala dragom Bogu. Njemu je trebalo puno…
Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac vraća se trenerskom poslu. Postao je novi trener Zrinjskog što je mostarski…
Komentiraj