Kategorije Gastro

Kakva je to juha zbog koje je Plenković izgubio 15-ak kg u par mjeseci

Širi dalje

Hrvatski premijer Andrej Plenković smršavio je 15-ak kilograma u zadnjih nekoliko mjeseci, a najviše mu je pomogla promjena prehrane. Izbacio je slatko, a jako zavolio gazpacho, španjolsku hladnu juhu s povrćem.



Gazpacho je hladna juha porijeklom iz Andaluzije, napravljena od svježeg povrća poput rajčice, krastavaca, paprike i luka, s maslinovim uljem, octom i češnjakom. Osim što osvježava tijekom vrućih dana, gazpacho je bogat vitaminima, antioksidansima i vlaknima. Lagan je za probavu i odličan način da se unese dnevna doza povrća bez kuhanja.

– Prije lokalnih izbora imali smo puno terenskih aktivnosti i znalo se dogoditi da po cijeli dan ne pojede ništa.  Ali, disciplinirao se, počeo paziti što jede i izbacio je večeru. Nakon što je izgubio prvih pet, šest kilograma dobio je dodatan motiv da nastavi. Jako pazi na meni čak i na međunarodnim događajima.

Nastoji izbjegavati crveno meso i jela s roštilja, preferira piletinu i povrće i jede jako puno voća. Najdraže su mu trešnje i marelice, a bilo kakvo slatko već dugo ne jede. Jako je zavolio španjolsku hladnu juhu s povrćem, gazpacho, obožava ga –  ispričao je Slobodnu Dalmaciju izvor blizak premijeru

Plenković je visok 191 centimetar, a od početka svojega mandata oscilira s kilažom. Godine 2019. je također smršavio. Tad je promijenio prehranu i izgubio čak 18 kilograma u samo dva mjeseca. Umjesto gaziranih sokova i drugih kaloričnih pića, Plenković je počeo uzimati voće koje odlično uspijeva u našoj državi.

“Premijer je samo promijenio režim prehrane. Ruča zdravo, a večera škrto. Izbacio je slatko i gazirana pića, a umjesto toga jede mandarine i klementine”, rekao je tada glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Gazpacho juha

Priprema se od rajčica, krastavaca, paprike, luka, češnjaka, maslinovog ulja i malo octa, a sve se zajedno izblenda i poslužuje hladno. Nutricionisti ga hvale kao odličan način detoksikacije i održavanja vitke linije. Donosimo recept kako pripremiti ovu juhu.

SASTOJCI

    • 5 zrelih rajčica
    • 1 krastavac (oguljen)
    • 1 crvena paprika
    • 1 manja crvena luka
    • 2 češnja češnjaka
    • 2 žlice vinskog octa (idealno sherry ocat, ali može i bijeli)
    • 3 žlice maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
    • Sol i papar po ukusu
    • Komadić starog kruha (1–2 šnite, po želji – za gušću teksturu)
    • Malo hladne vode (100–200 ml, po potrebi)
    • Svježi peršin ili bosiljak za ukras (po želji)

PRIPREMA:

  1. Priprema povrća: Operi rajčice, papriku, krastavac i luk. Rajčice nareži na krupnije komade. Krastavac oguli i nasjeckaj. Papriku očisti od sjemenki i također nareži. Luk i češnjak oguli.
  2. (Po želji) Kruh: Ako koristiš kruh, namoči ga kratko u vodi ili u malo octa da omekša.
  3. Miksanje: Sve sastojke (povrće, luk, češnjak, kruh, ocat, sol, papar i maslinovo ulje) stavi u blender ili posudu i miksaj dok ne dobiješ glatku, kremastu juhu.
  4. Gustoća: Ako je juha pregusta, dodaj malo hladne vode dok ne postigneš željenu teksturu.
  5. Hlađenje: Juha se mora dobro ohladiti prije posluživanja – stavi je u hladnjak barem 1–2 sata.
  6. Posluživanje: Serviraj hladno, ukrašeno kapima maslinovog ulja, sjeckanim povrćem ili krutonima po želji.

Megy M. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Hrvatsko čudo od djeteta osvojilo europsko zlato. Posvetila ga žrtvama Domovinskog rata

Petra Uglešić (15), članica splitskog Taekwondo kluba Marjan, nova je europska juniorska prvakinja. Do zlatnog…

9 sati prije

Anušić bez zadrške: “Hrvatska ne može Srbiji dati zeleno svjetlo dok se to ne riješi”

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u Đakovu na ispraćaju 151 pripadnika…

11 sati prije

Penava: Vijenci u Dunav nisu komemoracija nego provokacija

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je puštanje vijenaca u Dunava što su  dan prije…

11 sati prije