Kategorije Gastro

Krčki pršut proglašen najboljim u Hrvatskoj! U čemu je tajna

Širi dalje

Rijeka je priredila prijam za dobitnika šampionske titule na 8. Danima hrvatskog pršuta. Krčki pršut obitelji Žužić, proglašen je najboljim pršutom u Hrvatskoj. Ovo je još jedno u nizu priznanja koja pridonose gastronomskoj promociji Primorsko-goranske županije.



Feta pršuta, pa još jedna, jer u pitanju je šampion među hrvatskim pršutima, tko bi mu odolio. U čemu je tajna?

– U krčkoj buri i u sirovini, istaknuo je proizvođač pršuta Vjekoslav Žužić.

A ima nešto i u proceduri:

– Soljenje, nakon 8 dana dosoljavanje, nakon 10 prešanje, nakon toga 6 mjeseci sušenje i do godinu i pol dana zrenje, objasnio je.

Vjekoslav Žužić jedini je proizvođač pršuta na otoku Krku, ali zato najbolji u Hrvatskoj, i ujedno treća generacija pršutara u obitelji.

– Njegov djed je učinio jedan zavjet – da će, ako uspije održati tu svoju proizvodnju svinja i sušenje pršuta, svake godine kad bude imao zrele pršute odnijeti jedan pršut Franjevcima na Košljun u samostan kao poklon, istaknula je Claudia Žužić iz  Kuća krčkog pršuta Žužić.

Tradicija se održala, svi naraštaji Žužića mogu biti zadovoljni i na ponos cijelom otoku.

– Gosti sve više traže zdravo, sve više traže originalno, kako u manifestacijama tako i u gastronomiji, navodi Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka.

Vjekoslav i Claudia Žužić

A Kvarner ima novoga gastro-šampiona koji okusom i mirisom potvrđuje da nije slučajno što je baš Krčki pršut bio prvi hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije.

– Uvijek se priča o istarskom pršutu, drniškom pršutu, a sada će se naravno pričati i o našem krčkom pršutu, i to naravno za naše područje jako puno znači, smatra zamjenik primorsko-goranskoga župana Vojko Braut.

– Sve te nagrade predstavljaju potvrdu da ovaj posao ima smisla i da očuvanje tradicije nanašem otoku i prenošenje toga znanja na mlade generacije je ustvari budućnost života na otoku, dodala je Claudia Žužić.

I ono po čemu turistički i gastronomski možemo biti posebni i traženi. Jer, ne zaboravimo, gastronomija je jedan od sve češćih motiva dolaska gostiju u Hrvatsku. Gastro destinacija Kuća krčkog pršuta Žužić – upravo je takva priča.

R.I. /Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Kako organizirati sve za savršen piknik: Od planiranja do realizacije

Piknici su oduvijek bili omiljeni način druženja i opuštanja u prirodi. Zanimljivo je znati da…

12 minuta prije

Penava: Puno smo bliže dogovoru, danas ću nazvati Grbina

Ivan Penava predsjednik Domovinskog pokreta,  u ponedjeljak je komentirao  pregovore s HDZ-om i njihov nastavak…

2 sata prije

Saznajte kako adrenalin utječe na psihološko stanje

Istražite kako adrenalin utječe na naše misli i emocije, te kako ovaj moćni hormon može…

3 sata prije