Meki sir od ovčjeg mlijeka Queijo de Ovelha Amanteigado (Ovčji sir s maslacem) petak je proglašen najboljim na svijetu za 2024. godinu.
U portulaskom gradu Viseu održano je prestižno natjecanje World Cheese Awards 2024./25. Ovogodišnje je natjecanje oborilo rekord s 4786 sireva iz 47 zemalja, koje je ocjenjivalo čak 240 sudaca iz 40 država, a prvo je mjesto zauzeo portugalski sir Queijo de Ovelha Amanteigado, piše CNN.
Ovaj meki sir od ovčjeg mlijeka proglašen je najboljim sirom na svijetu, a proizvodi ga mala tvrtka Quinta do Pomar sa svega 10 zaposlenika u Soalheiri.
Ovčji sir s maslacem tipičan za središnju regiju Portugala, napravljen od vegetarijanskog sirila od čička, a opisan kao mekani, sjajni, puterasti sir s gorčinom bilja koji se obično služi tako što se odsječe vrh i izvuče centar.
S kremastom, glatkom teksturom i intenzivnim okusom, savršen je sir za otvaranje nepca tijekom večere ili jednostavno za poseban međuobrok
“Prilično je izbalansirano, a doima se raskošno. To je zaista uzvišena kombinacija proteina i masti. To je zaista fantastičan sir”rekao je portugalski izvoznik sira Manuel Maja, jedan od članova žirija.
Direktor Ceha fine hrane, John Farrand, izjavio je da su ” portugalski proizvođači sira učinili svoju zemlju ponosnom”.
Među 14 finalista bila su četiri švicarska sira, tri iz Italije, dva iz Španjolske te po jedan iz Portugala, Brazila, SAD-a, Norveške i Njemačke.
1. Queijo de Ovelha Amanteigado (Portugal)
2. Tea Fondada (Švicarska)
3. Alpenhorn Mifroma (Švicarska)
4. La Cava Barus García-Baquero (Španjolska)
5. Bayley Hazen Blue (SAD)
6. Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco (Italija)
7. Blugins (Italija)
8. Affineur Walo Creamy Lion Cheese from Thurgau (Švicarska)
9. Passionata (Brazil)
10. Snertingdal ysteri Godbiten (Norveška)
11. Alte Hexe 9 Monate gereift (Švicarska)
12. Valleclaro (Španjolska)
13. Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse (Njemačka)
14. Tatie (Italija)
Hrvatski sirevi osvojili tri medalje
Sirana Gligora ostvarila je izniman uspjeh osvojivši tri medalje – zlatnu medalju za Kolan sir odležan u vinskom moštu, srebrnu medalju za ekstra stari Paški sir te brončanu medalju za Žigljen sir odležan u komini višnje maraske.
Kako je izgledalo ocjenjivanje?
Među sucima bili su stručnjaci poput tehnologa i ocjenjivača sira, chefova, novinara, kao i kupaca i trgovaca, a tijekom trostrukog procesa ocjenjivanja sirevi su analizirani prema strogim kriterijima: izgled, aroma, tekstura, osjećaj u ustima i okus. Svaki sir dobio je bodove koji su određivali hoće li osvojiti brončanu, srebrnu, zlatnu medalju ili ostati bez odličja.
M.M /Foot: press freepik
Branimir Glavaš je podnio zahtjev da mu država plati troškove obrane na suđenju pred Županijskim…
Miljenko Jergović danima se pravda da od love koju država uplaćuje za prijevode njegovih knjiga,…
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović objavio je na Facebooku kako smatra da Hrvatska treba priznati…
Komentiraj