Kategorije Gastro

Stručnjaci objasnili zašto netko voli kavu, a drugi čaj

Širi dalje

Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen “genetikom”, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.



“Studija je koristila vrlo velik uzorak” a cilj joj je bio pokazati da “percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave”, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije.

U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.

“Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće”, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.

Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta.

“Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani”, objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, “nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”, kažu autori.

M.M: /Foto:thinkstock


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Plenković o izostanku Vučića: To moraju Vučić i Srbija objasniti

'Mislim da se sve više na proces proširenja pokušava staviti svojevrsna geopolitička optika, koja ima…

2 sata prije

Srpski analitičar: Trump Vučića više ne može očima vidjeti

Odluka tvrtke Affinity Partners, u vlasništvu Jareda Kushnera, zeta Donalda Trumpa, da se povuče iz…

2 sata prije

U svakoj zemlji ima budala, samo u Srbiji ministri. Ovaj tvrdi da Hrvatskoj treba oduzeti teritorij

Srbijanski ministar informiranja i telekomunikacija Boris Bratina gostovao je na TV Informer, tablodinom glasilu vladajuće stranke, gdje…

4 sata prije