Kategorije Gastro

Stručnjaci objasnili zašto netko voli kavu, a drugi čaj

Širi dalje

Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen “genetikom”, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.

“Studija je koristila vrlo velik uzorak” a cilj joj je bio pokazati da “percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave”, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije.

U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.

“Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće”, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.

Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta.

“Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani”, objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, “nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”, kažu autori.

M.M: /Foto:thinkstock


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Tijelo djevojčice iz Zagreba nađeno u rijeci Savi u Beogradu

Interpol Srbije obavijestio je hrvatsku policiju da je u ožujku pronašao tijelo djeteta u rijeci…

8 sati prije

Benčić: Uhićenja naših ljudi uoči izbora nije slučajnost

Predsjednica Kluba Možemo Sandra Benčić poručila je u srijedu, nakon uhićenja direktora zagrebačke Ustanove za…

11 sati prije

Jandroković o aferi Hipodrom: Uhićenje je vrlo neugodno za vladajuće u Zagrebu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) poručio je u srijedu, komentirajući uhićenje direktora Ustanove za…

11 sati prije