Kategorije Gastro

Stručnjaci objasnili zašto netko voli kavu, a drugi čaj

Širi dalje

Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen “genetikom”, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.



“Studija je koristila vrlo velik uzorak” a cilj joj je bio pokazati da “percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave”, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije.

U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.

“Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće”, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.

Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta.

“Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani”, objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, “nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”, kažu autori.

M.M: /Foto:thinkstock


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

VANDALIZAM! Hrvatski dom u Footscrayu nagrđen četničkoim znakovljem

Korisnik Twittera journovox69 objavio je  dvije  fotografije Hrvatske kuće u Melbourneu koja je išarana četničkim…

6 minuta prije

Glasnogovornik Vlade: Blizu smo dogovora, u utorak je moguć obris nove većine

U Vukovaru je u petak održan neformalni sastanak predstavnika HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojem…

57 minuta prije

NESLUŽBENO: HDZ i DP u Vukovaru, Plenković dogovorio 80 ruku

Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako…

1 sat prije