Kategorije Gastro

Vino u podrumu kod Dioklecijana

Širi dalje

Mnogo vinoljubaca spustilo se u  1700 godina stari podrum rimskog cara Dioklecijana u Splitu. Velika fešta najboljih vina i hrane  je 17. i 18. svibnja okupila vinare, ponajviše iz Dalmacije ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Kušala su se najbolja i najnovija vina ali i sirevi, pršut, riba, maslinova ulja i čokolada.



Ponuđeni su vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasina, imotska kujundžuša, vrgoračka zlatarica, trnjak i babić ali druga vina svjetskih sorti kao što su chardinnay, merlot, cabernet sauvignon i druge.

Slavonija  se predstavila sa svojim vrhunskim graševinama, kušalo se traminac iz Iloka s obala Dunava a bilo je zastupljeno i Hrvatsko zagorje sa pjenušcima i vinima obitelji Vuglec iz Krapinskih toplica i sa predikatima Borisa Drenškog Bodrena koji je među rekorderima u Hrvatskoj po zlatnim medaljama Decanter s najvažnijeg ocjenjivanja vina u Londonu.  Sa Krka su stigle žlahtine a iz Istre malvazija i teran.

Održane su i brojne radionice među kojima i  radionica o vinima “ženskih” loza Korčule. Ženske loze su one kojima treba oprašivač i u svijetu su rijetke a na Korčuli su to zlatarica blatska, cetinka i grk koji je u stvari grkinja. O korčulanskim vinima  govorili su dr. Goran Zdunić i predsjednik blatske udruge vinara Nikola Mirošević mlađi.

Agrometeorolog Marko Vučetić ispričao je  što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utjeću na urod u vinogradima a o toj temi govorila je i dr. Ana Mucalo, koja je doktorirala upravo na optimalnom vremenu berbe plavca malog.

Radionicu  je imao i enolog mr. Josip Volarević koji već nekoliko godina istražuje koji je najbolji termin berbe plavca malog (iste godine ima po dvije različite berbe) i koliko plavac mali treba odležavati a rezultate istraživanja šalje u Francusku u Institut u Bordeaux-u na analizu.

Održana je i radionica”Renesansa šibenskih vina” a Badel 1862 je radionicom obilježio 15 godina Korlata, vinograda nadomak Benkovcu, gdje nastaju svjetski nagrađivana vina. Održane su i druge radionice a sve ih pripremila  Meri Šilović, novinarka višestruko nagrađena za tekstove o vinima.

I ove godine feštu od vina u podrumu cara Dioklecijana organizirala je Slobodna Dalmacija

Tekst: Tomislav Radić /

Snimke: Željko Suhadolnik

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi vino

Najnovije

Bivša HRT-ova: “Teza da je Charlie Kirk kriv, izgovor je silovatelja”

Novinarka Vlatka Kalinić za Večernjakov prilog Vjerujem.hr komentirala je reakcije na ubojstvo Charlieja Kirka. Posebno…

12 sati prije

VIDEO Hrvatski general prekinuo govor u BiH i izazvao oduševljenje okupljenih

Tijekom središnje svečanosti obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja Jajca u sklopu operacije "Maestral", hrvatski general Stanko Sopta - Stari…

12 sati prije

Burna rasprava: “A da je desničar ubio ljevičarskog aktivista…”

Charlie Kirk, utjecajni konzervativni komentator i izvršni direktor Turning Pointa, ubijen je dok je govorio…

12 sati prije