Kategorije Kolumne

Anto Đapić: Imamo veliku INA aferu i tragikomičnu reakciju oporbe

Širi dalje

Dva dana nakon izbijanja afere oko plinskog poslovanja u INA-MOL-u, brojnih reakcija, političkih i ostalih, analiza stručnih i ostalih, izjava ozbiljnih i smiješnih, priopćenja nadležnih i drugih, moguće je dati osvrt koji je malo drugačiji od onoga što je do sada izrečeno.



Kao prvo, važno je naglasiti kako je INA u većinskom vlasništvu mađarskog kapitala i dio grupacije MOL. Još je važnije naglasiti kako je najvažniji ulaz Mađarske u INA-u odradila vlada SDP-a u mandatu Ivice Račana i to nekoliko mjeseci prije kraja mandata i promjene vlasti!

Tada je SDP-ova vlada prodala 25 posto plus 1, zlatnu dionicu, osiguravši MOL-u dominaciju i proces daljnjeg preuzimanja najsnažnijeg hrvatskog gospodarskog subjekta, a ostalo je povijest! Hrvatska danas raspolaže s 44 posto dionica INA-e i ima velik interes oko poslovanja društva jer Hrvatska sudjeluje u podijeli dobiti u spomenutom postotku, ali naglašavam da politikom INE upravljaju Mađari!

Te činjenice su bitne kako bi javnosti bilo jasno da je za poslovanje INA-om isključivo odgovorna uprava društva u kojoj apsolutno glavnu riječ vodi mađarski management

!

Kako ne želim ponavljati detalje izrečene ovih dana postavio bih konkretno pitanje upravi INA-MOLa: kako je moguće da je menadžer treće razine upravljanja u društvu bez nadzora uprave mogao potpisivati ugovore vrijedne do 20 milijuna eura??? Ili je uprava za to znala i odobravala!?

Mađari su previše pedantni da bi ovako velike cifre i posao propustili bez kontrole!

Ministar Filipović reagirao je smireno i odlučno i očito na sastanku u INA-i i otvorio to pitanje, ali na njemu se mora inzistirati! Ministar nije istražitelj, ali kao odgovorni resorni ministar u zaštiti hrvatskih interesa, ne smije ispustiti da ostane bez odgovora na pitanja koja je postavio, a ona su kompetentna, snažna i u konačnici korektna.

Činjenica da su revizije u INA-i bile površne govore o odgovornosti uprave i na tome treba inzistirati! Vrijeme će vrlo brzo otkrivati i dublju pozadinu situacije oko INA-e!

Sada nekoliko riječi o reakcijama opozicije oko ove afere, lijeve i tzv. desne!

Komična je slika kada se natječu Grbin, Hajdaš, Petrov, Grmoja, Penava kako što žešće uvrijediti vladajuće i optužiti ih za sva zla u Hrvatskoj.

Budimo realni, vladajući su uvijek odgovorni i to je tako u politici, ali nije ni opozicija bez odgovornosti za izgovorenu riječ! Zamislite da ljevica, SDP i njegove frakcije napadaju HDZ, a oni prodali INA-u prije 20 godina, iako nije bilo nikakve potrebe za to! Ludilo!

A što reći o MOSTU koji je nanio toliko zla hrvatskim interesima oko INA-e inzistirajući na pogubnoj arbitraži i rušeći hrvatsku vladu zbog toga!? Pa to je čista TRAGIKOMEDIJA i blasfemija!

Penavine verbalističke eskapade ne treba ni komentirati!

Činjenice govore da je akcijom nadležnih institucija najveći dio interesa zaštićen, ministarstva gospodarstva, policije i financija su brzo i odlučno reagirale! Kreštanje, halabuka opozicije i manipulacije antidržavnih medija su očekivane!

Slab rejting u istraživanjima, ranjivost upravo po pitanju INA-e izaziva reakciju grogiranog boksača, ali se takva agresija i žestina ne smiju podcijeniti. Medijska komunikacija vladajućih mora biti puno snažnija u odnosu na napade, jer argumenti su na njihovoj strani!

Anto Đapić/Foto:pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Mislav Kolakušić: Ja sam jedini lijek protiv štakora s portala Index

Nezadovoljan anketom na portalu Index koja pokazuje da ga većina ljudi vidi kao "ljigavo smeće…

14 minuta prije

Ovo je direktor Zračne luke Rijeka. Treba ga hitno smijeniti. Štetočina je

Ulazak autobusa  u prostor Zračne luke da bi preuzeo putnike lani je koštao 15 eura,…

1 sat prije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

14 sati prije