Kategorije Kolumne

Dr. Vlatka Vukelić: I djecu su ubijali, zar ne!

Širi dalje

Iako je trebalo više od 20 godina, kako je i najavljeno, do kraja godine u javnu je raspravu pušten nacrt prijedloga Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Povod najave, u gotovo invokacijskoj maniri, bila je 29. obljetnica pogibije troje djece prognanika, među kojima i najmlađe  žrtve Domovinskog rata, tromjesečnog Ivana Špoljarića.



Troje poginule djece bili su prognanici iz plitvičkog sela Korana na početku velikosrpske agresije, a bili su smješteni u autokampu Grabovac. Poginuli su prilikom granatiranja prognaničkog autokampa 26. rujna 1991.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je na Spomen obilježje položio zajednički vijenac Hrvatskog sabora, Vlade RH i predsjednika Republike, istaknuvši tada kako su  “njihovi su životi ovdje na današnji dan prije 29 godina položeni na oltar domovine i mi nećemo dopustiti zaborav, a hrvatska će se budućnost uvijek graditi na povijesnoj istini”.  

Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata okarakterizirao je tada kao “dug države prema nevinim žrtvama rata”. Uz to je naveo i kako će civilni stradalnici dobit pravnu sigurnost.

Župnik Pecić tom je prilikom istaknuo: “Na zaborav nemamo pravo, ali ne radi osjećaja osvete ili mržnje, već radi ljubavi prema žrtvama koja obvezuje”. 

I uistinu, navikavši nelagodne teme zatirati pod tepih, tako smo gotovo smetnuli s uma ove najsvetije i najnevinije žrtve Domovinskoga rata. Bila sam pozvana uključiti se u projekt koji je već, gotovo u očaju, vapio za pravdom, koji se zapleo u imena, tragedije, datume, dok je istina i dalje bila ne izrečena. Iscrpljivali smo se pojmovima i terminologijom, ali naš je najveći zadatak bio pokrenuti institucije, pokazati koliko se sa strukom i na struku treba računati, jer mi znamo, želimo i možemo.

Ovaj nacrt prijedloga Zakona ima neke svoje mane, baš kao i svaki, ali je inicijativa koju vrijedi pozdraviti. Možda nam pomogne u daljnjim istraživanjima, možda svoja prava potraže roditelji nekog ubijenog djeteta koje nije do sada upisano u službeni registar. Također, kod spornih elemenata zapravo i nema spora, jer biti će zanimljivo elaborirati dokaze o isključivo civilnom djelovanju na okupiranom području, a možda će ta svjedočanstva prokazati susjede koji nisu bili tako civilno nastrojeni, pa će ovaj Zakon pomoći u rasvjetljavanju nekih novih-stari slučajeva oko kojih se nadvio zakon šutnje. 

Ne bojte se. Jer najgore je iza nas. Mladi i mali nevini životi odavna su izgubljeni, a s ovime se spriječilo da budu zaboravljeni. Mišljenja sam kako nedostaje dimenzija pijeteta, no ona nije uobičajena u zakonskim formulacijama, ionako. 

Cilj ovoga zakona nisu materijalna prava koliko želja za ispravljanjem nepravde koja se nadvila u obliku zaborava te sam stoga i dalje mišljenja kako postoji potreba za spomendanom, pogotovo dječjih žrtava. Kroz spomendan i generacije koje dolaze naučile bi i razumjele što je žrtva i što je borba za preživljavanje tijekom i nakon takvih tragedija. 

Vjerujem i duboko se nadam kako će istina o više stotina ubijene hrvatske djece sada polako ući i u nastavni kurikul, možda baš kroz građanski odgoj, ako već nikako ne može kroz povijest.

Javna rasprava po ovome nacrtu me zgrozila, jer su glavni „raspravljači“ bili gđa. Teršelić i Srpsko narodno vijeće, no kada oni već nemaju srama ili dužnog pijeteta, a što je vidljivo iz njihovih javnih komentara, nadam se kako će naše institucije imati mudrost i upornost za ispravljanjem nepravdi. 

Dr. Vlatka Vukelić /Foto: screenshot

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Obnovljivi izvori daju 30 posto svjetske energije

Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi…

58 sekundi prije

Hod za život u Osijeku: Tražimo promjenu zakona o pobačaju

Sudionici Hoda za život u subotu su u Osijeku poručili kako žele pravedan zakon koji će…

14 minuta prije

Penava: Demografija nam je najvažnija, uskoro imena novih ministara

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je u petak kako ga "u sadašnjoj fazi" ne zanima da…

25 minuta prije