Kategorije Kolumne

IVICA ŠOLA: Koalicija Velimira Bujanca i Stipe Mesića protiv Kolinde

Širi dalje

Narodski rečeno, sjećam se k’o da­nas. U finalu Kupa maršala Tita 1987. godine u Beogradu su igrali su Hajduk i Rijeka. Torcida je došla navija­ti u ogromnom broju. Armada, koja se te godine osnivala, ni izbliza nije mogla parirati Torcidi.



Ali to nije bio problem jer su se Armadi pridružili navijači Crvene zvezde, Arkanove Delije, i gromoglasno navijali za Rijeku.

Hajduk je dobio na penale. Slavlje je bilo ogr­mno, a Armada i Delije otišli sa stadiona pokisli k’o miševi, piše kolumnist Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji

Zajednistvo Delija i Armade iz biv­še države nije samo bilo navijačko. I ponajbolji igrači Rijeke otvoreno su se izjašnjavali kao zvezdaši. Ta­ko je Nenad Gračan, u to vrijeme, ia­ko tek dvadesetjednogodišnjak, po­najbolji igrač Rijeke, bez problema, iako još igrač Rijeke, izjavio: “Zve­zda je moja najveća ljubav.”

Nitko mu to ni u klubu ni među navijačina Rijeke nije zamjerio.

Priča o NK Rijeci i Gračanu

Ali kada je malo kasnije prešao u Hajduk, na prvoj utakmici s Rije­kom u Hajdukovu dresu Riječni su ga iskasapili, slomili mu nogu, uz salve pogrda. Nesretni Gračan, da je prešao u Crvenu zvezdu umjesto u Hajduk i s njom igrao protiv Rijeke, jamačno bi bio pozdravljen pljeskom i od Delija i od Armade. Ali Hajduk…, e to ne može, ili lo­mim noge.

Na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović digli se svi, no žena nije lagala, NK Rijeka je bila ekspozitura Beograda.
Kao i uovom slučaju, što se tiče nje­zinih drugih izjava vezanih za biv­ši režim, mediji je unisono napada­ju ili ismijavaju iako govori istinu, a sve nas svjedoke vremena prave budalama i sugeriraju da smo idi­oti koji imaju kokošje pamćenje, te ostećen vid, sluh i mozak.

Koliko joj govorenje istine koristi u kampanji, to je na njenom timu da procjenjuje, ali tvrditi da država, Jugoslavija, koja je sustavno kršila ljudska i građanska prava, koja je zatvore punila neistomisljenici­ma, koja ih je ubijala, koja je bila totalitarna, nije bila iza “željezne zavjese”, sintagma koja je bila na­ziv zemalja koje su se razlikovale od demokratske, slobodne zapad­ne Europe, jednostavno je vrijeda­nje zdravog razuma. I svih nas koji smo sve te silne “slobode” živjeli. Možda da upitaju Dražena Budišu i Vladu Gotovaca jesu li živjeli iza “željezne zavjese”? Je­su, još gore, iza željeznih resetaka. Kao stotine tisuća drugih u toj to­ talitarnoj državi u kojoj su uglav­nom, uz neke izuzetke, djeca cr­vene buržoazije, koja i danas dr­maju, imala privilegij studirati u inozemstvu.

Zanimljivo da je najveći pljuvac po aktualnoj predsjednici notor­ni Stipe Mesić. Premda se, kao autor, uopće nisam htio baviti ni predsjedničkom kampanjom ni kandidatima, jer sam ravnodu­šan tko ce sjediti na Pantovčaku, u meni je proradio zastitnički in­stinkt muškarca kada vidim alfa mužjake kako cipelare ni krivu ni dužnu ženu.

Mesić, koji je dao otvorenu podršku Miroslavu Škori, a koji je pro­tuzakonito Haagu dao dokumente kako bi napakirao Hrvatskoj, nije reagirao na Škorinu izjavu u Buji­ci da bi dokinuo SDSS. Valjda zato stoje Škoro odbio odgovoriti bi li vratio Titovu bistu na Pantovčak.

Naprotiv, rekao je da Škoro ima dobre ideje i da ne vidi ništa pro­blematično u Škorinim izjavama. No za Kolindino govorenje istine ima jake riječi osude pa veli: “Nje­ne su izjave nacionalističke ili na granici prihvatljivog.”

Škoro pak, koji djeluje kao neki surealni hibrid (o tome drugom prilikom), kao biće sklepano od Tudmana i Mesića, okružio se lju­dima zaduženih za medijsko cipe­larenje Kolinde, kao i “suvereni­stima” koji su opsjednuti Aleksan­drom Vučićem i Srbima, tako da su isti kao oni, jer su Srbi isto tako u svojim medijima opsjednuti Ko­lindom i Hrvatima.

Tako njihov medijski promotor Velimir Bujanec Kolindino ugo­šćavanje Vučića stalno koristi kao bazuku protiv nje. A isti taj Bujanec zaboravlja daje on u Bujici dao ogroman medijski prostor Vučiće­vu učitelju, četnickom vojvodi i rat­nom zločincu, Vojislavu Šešelju, tepajući mu Vojo.

Velikom pak antivučićevcu i anti­ plenkovićevcu, bez kojeg bi Sabor vidio samo na televiziji, Zekanovi­ću, ne smeta malo malo sjediti u Bu­jici koja ugošćuje Šešelja,Vučićeva učitelja.

Vučić, depilirani četnik, o kojem mislim sve najgore, pred­sjednik je susjedne drzave s jojim se moraš susretati, htio ne htio, no ne mora se ratnom zločincu Šešelju davati medijski prostor u RH.

Kampanja postaje cirkus

K tome, Zekanoviću i “suverenisti­ma”, koji ne daju Vučiću u Sabor na skup europskih Pučana, uzor je Orban, a isti taj Orban bio je najjači Vučićev lobist da ga se orimi među europske Pučane!?

Dakle, Orban, Vučićev lobist je Bujancima i Zekanovićima prihvatljiv, a njegov pulen Vučić nije?  Protesti­ra li Zekanović onda i protiv Orba­na? Zna li Zekanovic uopće išta o odnosim Budimpeste i Beograda? Očito -ne.

Kampanja postaje cirkus, pogotovo kada na istoj strani vidite Škorine Bujance zajedno s Mesićem i slični­ma u “koaliciji” protiv Kolinde. Ali ne čudite se. Prije nego što je pobje­gao od rata, Škoro je svoj put zapo­čeo 1990. u Savkinoj Koaliciji narod­nog sporazuma pa je prirodno da ga zavrsi u Koaliciji narodnog nesporazuma.

Foto: press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi ivica Šola

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

39 minuta prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

52 minute prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

59 minuta prije