Kategorije Kolumne

MARKO LJUBIĆ: Opasne su Sačićeve usporedbe Knina i Berlina

Širi dalje

Saborski zastupnik Željko Sačić uspoređuje ulazak sovjetske armije u Berlin i silovanja stotina tisuća Njemica s operacijom Oluja, Hrvatskom vojskom i policijom, Tuđmana sa Staljinom. Posve je svejedno zna li ili ne što govori, je li to izrekao u dobroj vjeri.



Tom izjavom Sačić se opasno približava Hrvoju Zekanoviću u kategoriji – bolje svašta jesti, nego svašta govoriti.

Naime, sovjetske armije su ulazile daleko izvan granica SSSR-a u glavni njemački grad i pokoravale ga. Iako se iz tadašnje, a i današnje, perspektive to činilo ispravnim zbog zloćudnosti nacionalsocijalizma, nije usporedivo s ulaskom hrvatskih snaga u Knin. Bilo bi da su hrvatske snage ušle u Beograd.

I bilo bi primjereno usporediti tadašnje planirane, organizirane i izravno od Staljina politički odobrene masovne “osvetničke” zločine, među kojima je jedna od civilizacijski najsramotnijih mrlja bitke protiv Hitlera, plansko silovanje stotina tisuća Njemica, koje je učinila Crvena Armija.

O tome postoje neupitni dokazi iz samih sovjetskih izvora.

Uspoređujući incidentne zločine hrvatskih snaga tijekom i nakon Oluje, sa zločinima sovjetske vojske u Berlinu, uspoređujući ulazak sovjetskih trupa u Berlin i dajući im oznaku “veličanstveno”, s ulaskom hrvatskih snaga u hrvatski Knin, Sačić uspoređuje Tuđmana i Staljina, politički planirani Staljinov zločinački rukopis i oslobodilačku akciju i politiku Tuđmanovih hrvatskih snaga, politiku zločina, s politikom bez mrlje.

Uz to, kao navodni suverenist, posve zaboravlja golemu razliku između bitke za globalnu podjelu svijeta, makar i razložne, jer se vodila protiv globalne ugroze, i bitke za oslobođenje svoje zemlje. Konačno, sovjetske snage, uz plansko silovanje stotina tisuća žena, nisu u povijesnom smislu oslobađale Njemačku, nego su joj umjesto jedne zle vlasti donijele jednako zlu drugu, umjesto slobode, donijele su joj okupaciju, koja je trajala pedeset godina, koliko i okupacija Hrvatske nakon ulaska “osloboditelja” u Zagreb.

Nitko s tako visoke političke pozicije, nakon predsjednika države Mesića i Josipovića, saborske zastupnice Vesne Pusić, nije tako teško optužio Tuđmana i hrvatske oslobodilačke snage kao zastupnik Sačić. Cinizam je u činjenici da je osobno sudjelovao u operaciji Oluja i da danas uz svoje ime ističe čin general, opravdano ili ne, manje je bitno. Zapravo, opasno baš zbog isticanja toga -general.

Kritizirajući ponašanje današnjih srpskih političara u Hrvatskoj, srpskih zato jer je to “srpski” zaštićeno Ustavom, u biti Sačić neusporedivo teže osporava Oluju i državnu politiku predsjednika Tuđmana nego svi oni zajedno.

Marko Ljubić/Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije