Kategorije Kolumne

SILVANA O. IVOŠ: Plenkoviću su uoči izbora prihvatljivi Thompson i Bleiburg

Širi dalje

Plenkovićev HDZ u ispitivanjima javnog mišljenja o preferencijama birača glede izbora za Europski parlament uvjerljivo vodi, no Plenković je na nedavno održanom velikom izbornom skupu u Zagrebu ipak demonstrirao svojevrsni zaokret od svoje dosadašnje politike.



 

PIŠE: Silvana Oruč Ivoš

Ponajprije se to odnosi na uklizavanje u ideološke teme koje Plenković izbjegava i određenom skretanju udesno.

Jasno je da je riječ o svojevrsnom dodvoravanju biračkom tijelu koje, među ostalim, podupire ideju o nedvosmislenoj osudi komunističkog režima, osudi svih stravičnih zločina koje su počinili Titovi partizani u ratu i poraću, osudi i kažnjavanju počinitelja zločina tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku, osudi svakodnevne huškačke velikosrpske politike koju verbalno provodi Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac sa suradnicima, a zagovara tradicionalne i kršćanske vrijednosti. Riječju, sve obratno od politike koju Plenković provodi.

Očito je zato na skupu pred njemačkom kancelarkom Angelom Merkel trebalo demonstrirati slogu i euforiju pa su prigodno iz rukava izvađeni mali trikovi koji su za cilj imali podignuti atmosferu.

Plenković je tako odlučio reciklirati ideju svog stranačkog i „nepoćudnog“ zamjenika Milijana Brkića pa je čak prekopirao njegov govor s lanjskog Izvještajnog sabora HDZ-a na kojem je Brkić poručio kako će se Dan državnosti opet slaviti 30. svibnja, iako su taj dan neki oduzeli, ali je on ostao u duši i srcu naroda.

Plenković se, koliko je poznato, o tome nije izjasnio sve do izbornog skupa u Zagrebu kada je prisvojio Brkićevu ideju iz čega bi se dalo naslutiti da ipak računa s mogućnosti da jedan ozbiljan dio tradicionalnih HDZ-ovih birača ipak napravi glasački odmak od njegove politike. Pa pokušava zaigrati na sigurno.

Isto je tako znakovito što se nositelj HDZ-ove liste Karlo Ressler na skupu prisjetio žrtava Bleiburga. On je čak koji dan ranije, mimo protokola, posjetio Bleiburg, a javnost o tome izvijestio preko društvenih mreža.

Zanimljivo Ressler ni jednom riječju, izražavajući sućut žrtvama, u toj svojoj objavi nije spomenuo tko su zločinci koji su na Bleiburgu i Križnom putu, te diljem Hrvatske i Slovenije ubijali nedužne Hrvate.

Štoviše, Ressler nije spomenuo ni komunizam već je relativizirao krivnju  spominjući žrtve „svih totalitarnih i nedemokratskih sustava, koji su prošlog stoljeća u Hrvatskoj i cijeloj Europi prouzročili tragična stradanja, progone i masovna ubojstva političkih neistomišljenika“?!

Zamislite da netko izrazi sućut žrtvama Auschwitza, a ni jednom riječju ne spomene njihove krvnike?

No, očito da se takvom objavom, a potom i retorikom na izbornom skupu, pokušalo zamazati oči vjernim biračima HDZ-a pazeći pritom da se ne uvrijedi lik i djelo diktatora Tita i ne oskvrne slika njegovih partizana.

U istu su svrhu, doduše u soft varijanti, u dvorani izvođene pjesme Marka Perkovića Thompsona. Jer skori izbori za Europski parlament i te kako su važni Andreju Plenkoviću pa je očito trebalo zaigrati na sigurnu kartu. Iako domoljubne, konzervativne i suverenističke stranke i kandidati na izbore idu razjedinjeni što  Plenkoviću uvelike pomaže, ne bi mu bilo svejedno da HDZ imalo rezultatski podbaci.

Zato je trebalo posegnuti za „Tuđmanovim“ Danom državnosti, Bleiburgom i Thompsonom.

No, stvari su vrlo jednostavne. Da je Plenkoviću i njegovoj ekipi imalo stalo do žrtve Bleiburga, 18. svibnja bi bili u Bleiburgu i tako pokazali što misle najprije o toj velikoj tragediji hrvatskog naroda, a onda i o pokušajima onih koji obilježavanje spomena na okrutna ubojstva i iživljavanje nad civilima i vojnicima žele prikazati kao ustaški dernek.

Da je državni vrh čvrsto zaštitio žrtvu i simbol Bleiburga, drugačije bi se ponašale i austrijske vlasti. No, nisu!

To ponašanje aktualne hrvatske vlasti i Plenkovićeva HDZ-a izvrsno je oslikao fra Mario Knezović u homiliji na Svetoj misi u spomen na stravične komunističke zločine u Gračanima i Podsljemenu. Neke od njih ću i citirati.

Fra Mario Knezović je, među ostalim, od odgovornih zatražio da čuvaju vrjednote na kojima je stvorena stvarna sloboda i neovisna Domovina i rekao:

„Vrijeme za svjedoke i izdajice. Vrijeme za zatajenje i posvjedočenje, vrijeme za priklanjanje moćnicima i vrijeme otklanjanja od moćnika.

Vrijeme velikih ljudi i sitnih duša. Vrijeme je lažnoga predstavljanja i nedovoljne odlučnost u borbi za vrjednote naroda. Vlast se često ponaša kao stečajni upravitelj duhovnih, moralnih i nacionalnih vrjednota. (…)

Državom se, s jedne i druge strane granice (Hrvatska i BiH), vlada kao offshore kompanijom za vlastite interese i probitke. (…) Rat smo dobili, ali Domovinu ideološki nismo oslobodili. (…) Mentalni komunizam je postao punoljetan i prijatelji ovih zločina u Gračanima su se razmahali. Hrvatsku se proziva za klerofašizam i radikalno desničarstvo, a zapravo jedini proces koji se događa na hrvatskoj sceni je afirmacija komunističkoga mentaliteta – proces komunizacije.“  

Ove poruke fra Marija Knezovića ne odnose se samo na one koji ih provode nego i na one koji šute. Radi vlastitih probitaka!

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

13 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

16 sati prije