Kategorije Kolumne

UOČI POVJESNOG POSJETA: Vučić se treba ispričati Hrvatima, ali i Srbima u Hrvatskoj

Širi dalje

Početak sukoba je počeo objavom programa Velike Srbije srpskog knjževnika i političara Nikole Stojanovića 1902. u listu Srbobran u Zagrebu pod naslovom Srbi i Hrvati- do istrage vaše ili naše što u prijevodu znači do istrjebljenja vašeg ili našeg.



 

PIŠE: Jure Ivančić/Foto:reuters

Uoči najavljenog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj u medijima kao i usmenim prepričavanjima mogu se čuti i pročitati raznovrsne izjave, mišljenja i komentari koji odražavaju svu različitost raznolikost pogleda na taj tek najavljeni događaj.

U svim ti izjavama može se dosta toga iščitati i o onima koji izjave daju jer kad govorimo o drugima svjesno ili nesvjesno govorimo i o sebi.

Tako su izjave nositelja vlasti u Srbiji uglavnom predizborno obojene dok s hrvatske strane oko ovog posjeta odražavaju tiho neslaganje Pantovčaka i Banskih dvora. Što se građana tiče neki su protiv dolaska uopće, drugi pak misle da je to još prerano s obzirom na svježe uspomene iz Domovinskog rata, a na tom putu tu je još cijeli niz otvorenih pitanja iz davne i nedavne prošlosti. One koji nisu protiv dolaska živo zanima protokol posjeta i pitanje hoće li se Srbija ispričati Hrvatskoj zbog agresije jer bez toga po njima posjet nema smisla. Svakako najvažnija stvar je sadržaj posjeta i mogući učinci na budućnost međusobnih odnosa.

Osobno mislim da je pitanje isprike jedno od važnih pitanja, ali ne samo prema Hrvatskoj zbog agresije nego i prema Srbima u Hrvatskoj zbog njihova stradanja prošlosti a za što je Srbija izravno odgovorna.

Srbi u Hrvatskoj nisu stradavali niti imali bilo kakvih posebnih problema u odnosu na druge građane u Hrvatskoj sve do momenta kada su upregnuti u ostvarivanje programa velike srbije na račun drugih naroda i tuđih teritorija.

Do tada su zajedno s Hrvatima bili hajduci (Andrijica Šimić i Jovo Kadijević) i borili se protiv tursko otomanske vlasti, zajedno organizirali Rakovički ustanak (Eugen Kvaternik i mnogi Krajišnici) protiv austro-ugarskevlasti, posvećivali Josipa Jelačića ( pravoslavni patrijah Rajačić) za hrvatskog bana, itd, itd.

Da bi ostvarili svoj plan velikosrpska politika i beogradska čaršija počela je organizirano huškati, nagovarati i na kraju tjerati Srbe, odnosno pravoslavce u Hrvatskoj u sukob s Hrvatima. Od tada i zbog toga počinje njihovo stradavanja.

Početak tog otvorenog sukoba je započeo objavom programa Velike Srbije srpskog knjževnika i političara Nikole Stojanovića 1902. u listu Srbobran u Zagrebu pod naslovom Srbi i Hrvati- do istrage vaše ili naše što u prijevodu znači do istrjebljenja vašeg ili našeg.

On je tvrdio da “Hrvati nisu ni pleme ni posebna narodnost. Oni se nalaze na prelazu iz plemena u narodnost, ali bez nade da će sačinjavati ikada posebnu narodnost.”

U sukobu sa Srbima Hrvati će nestati a Srbi opstati jer im to garantira i „proces opšte evolucije“, „prirodna životna snaga“ te konačno „nadmoćnost na bojnom polju“.

S druge strane, tvrdio je da Hrvati „nemaju jezika, običaja ni zajedničkog života“, kao ni „svijesti o zajedničkoj pripadnosti“ te da „u tuđim slugama gledaju ideal pa će i sami postati sluge“. Stojanović je smatrao da pored Srba na ovim prostorima za druge nema mjesta i da trebaju nestati.

Zbog ovakve ideologije od tada pa sve do Oluje 1995. godine s manjim ili većim intenzitetom trajao je taj sukob. U prošlosti je bilo više ovakvih i sličnih velikosrpskih programa tipa Memoranduma i Načertanija ali sve se svodi na isto. Velika Srbija i ništa više a za tu pogrešnu ideju upravo su najviše stradavali izmanipulirani i zavedeni na krivi put Srbi izvan Srbije tkz. prečani.

U ovom kontekstu zanimljivo je spomenuti knjigu Pere Simića – Tito fenomen stoljeća u kojoj se (str.201) navodi se da je na sjednici Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije održane krajem 1944. godine u Beogradu rečeno da je stradanje Srba u NDH bio “dug koji je srpski narod platio za zločinačku politiku beogradskih vlastodržaca.

Zato mislim da bi se Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije u ime te iste Srbije u prigodi posjeta Hrvatskoj svakako trebao ispričati posebno Srbima u Hrvatskoj za sva njihova bespotrebna i uzaludna stradavanja kroz povijest.

To bi bio dobar put za rješavanje svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije i njihove bolje budućnosti.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

HDZ i Petica. Moguće je da Penava izvisi slično kao Škoro. Postoji plan B

U postizbornim pregovorima oko formiranja većine pojavila se nova mogućnost da se za predsjednika Sabora…

16 minuta prije

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do…

47 minuta prije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

2 sata prije