Kategorije Kolumne

VIDEO: Da je ovo vidio papa Franjo ne bi rekao ‘Irinej je veliki patrijarh’

Širi dalje

Papa Franjo je na povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji pojasnio zašto je formirao povjerenstvo koje bi trebalo proučiti prijedlog o proglašenju kardinala Alojzija Stepinca.


Kazao je da je “Stepinac bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim”, a u nastavku je pohvalio i patrijarha Irineja, poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo”, rekao je papa Franjo.
Te riječi, ponajviše pohvale na račun patrijarha Irineja, i traženje njegovoga stava o Stepincu, izazvale čuđenje pa i bijes većine vjernika u Hrvatskoj.
Patrijarh Irenej, rođen kao Miroslav Gavrilović 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i episkop niški, politički je vrlo aktivan i slovi kao jedan od najvećih zagovornika velike Srbije.

U najnovijem javnom nastupu, na dan kad je Haški sud na doživotnu kaznu zatvora osudio Ratka Mladića  patrijarh SPC-a je rekao kako “silni svjetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posljedice. Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini”.

Irinej je osvjedočeni velikosrpski nacionalist, koji je kao član Svetosavske crkve sa svojim kultom mrtvih i osvjedočenom mitomanijom pozvao i pozivao Srbe na mržnju prema svemu što nije srpsko i na uništavanje susjednih naroda.

“Svetosavlje je dominantna struja unutar Srpske pravoslavne crkve, a jedan od stavaka Svetosavlja jest da je lagati prihvatljivo ako je to u interesu nacije, ako je to za dobro države, što je apsolutno nespojivo s kršćanstvom. Ali kod njih u Svetosavlju ako je to dobro za srpski, ako je lagati dobro za narod onda je to prihvatljivo, dobro. Svetosavlje je ideologija koja ima kršćanski vokabular, ali je izdala vjeru i nema veze s kršćanstvom“ (Ivan Miklenić, emisija „Markov trg“ na Z1 TV, 22.04.2015.).

Službenici pravoslavne crkve dali su čak i blagoslov pripadnicima zloglasne jedinice Škorpioni, koja je izravno sudjelovala u srebreničkom pokolju vojnika i civila.

“Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima” i dodao kako smatra “tragičnim ponašanje braće rimokatolika”, za koje je kazao da su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikad iskazali kajanje niti uputili ispriku, rekao je Irinej na beogradskom Sajmu knjiga 2017. godine.

Za patrijarha Irineja Republika Srpska Božje je djelo, što je dao na znanje u Banjoj Luci, prilikom siječanjske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja.

“Republika Srpska srpsko je nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božje da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima”, rekao je tom prilikom Irinej.

Patrijarh Irinej redovito odbija kompromis i s Albancima i izjavljuje da “ne možemo nikada dopustiti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i stoljećima uništavao svetinje naše na Kosovu i u Metohiji”.

Poručio je kako su došli na ovaj teritorij, koji sada pripada Kosovu, “da svojim prisustvom pokažemo da je ovo bila, je i ostat će sveta srpska zemlja, srpski Jeruzalem”. “Sveto Kosovo je naše i ne smijemo ga nikada izgubiti iz vida”, rekao je Irinej.

No patrijarh Irinej nije ostao samo na širenju svetosavskog nacionalizma i šovinizma. U svojoj uskrsnoj poslanici povezao je duhovne i moralne poremećaje u društvu s prirodnim poremećajima  poput tsunamija. Nije to prvi put da je gospodin Irinej povezao moral s vremenskim neprilikama.

Govoreći na beogradskom sajmu knjiga, gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću, kazao kako “gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima”.

Ta izjava istovjetna onima s početka devedesetih na temelju kojih su Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinili brojna zvjerstva i zločine, poglavar Pravoslavne crkve dodao je i izjavu kako je posebno razočaran “tragičnim ponašanjem braće rimokatolika” koji su po njegovu mišljenju “izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku”.

Komentirajući odnose Beograda i Prištinau Božićnom intervjuu, u siječnju 2018., iskazao se kao veliki zagovornik rata:

“Može Kosovo biti oteto, biti okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može reći ‘mi to poklanjamo’, jer ono što se pokloni zauvijek se izgubi, a ono što se silom otme, na isti način se mora vrati.”

Sukob s Crnom Gorom

Kad je Vlada Crne Gore predložila Zakona po kojem se “vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. prosinca 1918. godine, tretiraju kao kulturna baština Crne Gore”, patrijarh Irinej je za podgorički Dan rekao i kako je “položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a položaj Srba gori nego  za vrijeme NDH ”.

“Nitko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantira”, reagirao je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović,

Vlada Crne Gore poručila da patrijarhovi stavovi “govore o onome tko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni”. Patrijarh Irinej je uzvratio da se neće se ispričati Crnoj Gori i ponovio ranije ocjene o stanju u Crnoj Gori.

Treba podsjetiti da je tradicionalna crkva u Crnoj Gori nije SPC, sa sjedištem u Beogradu, nego Crnogorska pravoslavna crkva, sa sjedištem na Cetinju. Tako je bilo sve do 17. srpnja 1920. godine, kada je Aleksandar Karađorđević dekretom ukinuo Crnogorsku crkvu i svu imovinu predao SPC-u. Novim zakonom  ta nepravda se ispravlja.

Zanimljiv je još jedan razgovor pape Franje s novinarima u zrakoplovu.

Na povratku iz Brazila u Rim, u srpnju 2103.  papa Franjo je kazao da se homoseksualce ne smije diskriminirati, da po katekizmu Katoličke crkve homoseksualna orijentacija nije grijeh, ali homoseksualni odnosi jesu.

“Ako je netko homoseksualac i traži Boga i dobronamjeran je, tko sam ja da mu sudim”, kazao je Papa.

Patrijarh Irinej o homoseksualnim osobama ima potpuno drugačije mišljenje. Za vrijeme velikih poplava u Srbiji 2014. godine tijekom molitve za prestanak kiše, za poplave okrivio je gay pride: “To je Božja opomena da se sklonimo s puta zlobe!”

M. Marković/Foto: screenshot

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

8 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

11 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

12 sati prije