VIDEO: Da je ovo vidio papa Franjo ne bi rekao ‘Irinej je veliki patrijarh’

12 svibnja, 2019 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Papa Franjo je na povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji pojasnio zašto je formirao povjerenstvo koje bi trebalo proučiti prijedlog o proglašenju kardinala Alojzija Stepinca.Kazao je da je “Stepinac bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim”, a u nastavku je pohvalio i patrijarha Irineja, poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo”, rekao je papa Franjo.
Te riječi, ponajviše pohvale na račun patrijarha Irineja, i traženje njegovoga stava o Stepincu, izazvale čuđenje pa i bijes većine vjernika u Hrvatskoj.

Patrijarh Irenej, rođen kao Miroslav Gavrilović 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i episkop niški, politički je vrlo aktivan i slovi kao jedan od najvećih zagovornika velike Srbije.

U najnovijem javnom nastupu, na dan kad je Haški sud na doživotnu kaznu zatvora osudio Ratka Mladića  patrijarh SPC-a je rekao kako “silni svjetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posljedice. Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini”.

Irinej je osvjedočeni velikosrpski nacionalist, koji je kao član Svetosavske crkve sa svojim kultom mrtvih i osvjedočenom mitomanijom pozvao i pozivao Srbe na mržnju prema svemu što nije srpsko i na uništavanje susjednih naroda.

“Svetosavlje je dominantna struja unutar Srpske pravoslavne crkve, a jedan od stavaka Svetosavlja jest da je lagati prihvatljivo ako je to u interesu nacije, ako je to za dobro države, što je apsolutno nespojivo s kršćanstvom. Ali kod njih u Svetosavlju ako je to dobro za srpski, ako je lagati dobro za narod onda je to prihvatljivo, dobro. Svetosavlje je ideologija koja ima kršćanski vokabular, ali je izdala vjeru i nema veze s kršćanstvom“ (Ivan Miklenić, emisija „Markov trg“ na Z1 TV, 22.04.2015.).

Službenici pravoslavne crkve dali su čak i blagoslov pripadnicima zloglasne jedinice Škorpioni, koja je izravno sudjelovala u srebreničkom pokolju vojnika i civila.

“Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima” i dodao kako smatra “tragičnim ponašanje braće rimokatolika”, za koje je kazao da su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikad iskazali kajanje niti uputili ispriku, rekao je Irinej na beogradskom Sajmu knjiga 2017. godine.

Za patrijarha Irineja Republika Srpska Božje je djelo, što je dao na znanje u Banjoj Luci, prilikom siječanjske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja.

“Republika Srpska srpsko je nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božje da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima”, rekao je tom prilikom Irinej.

Patrijarh Irinej redovito odbija kompromis i s Albancima i izjavljuje da “ne možemo nikada dopustiti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i stoljećima uništavao svetinje naše na Kosovu i u Metohiji”.

Poručio je kako su došli na ovaj teritorij, koji sada pripada Kosovu, “da svojim prisustvom pokažemo da je ovo bila, je i ostat će sveta srpska zemlja, srpski Jeruzalem”. “Sveto Kosovo je naše i ne smijemo ga nikada izgubiti iz vida”, rekao je Irinej.

No patrijarh Irinej nije ostao samo na širenju svetosavskog nacionalizma i šovinizma. U svojoj uskrsnoj poslanici povezao je duhovne i moralne poremećaje u društvu s prirodnim poremećajima  poput tsunamija. Nije to prvi put da je gospodin Irinej povezao moral s vremenskim neprilikama.

Govoreći na beogradskom sajmu knjiga, gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću, kazao kako “gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima”.

Ta izjava istovjetna onima s početka devedesetih na temelju kojih su Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinili brojna zvjerstva i zločine, poglavar Pravoslavne crkve dodao je i izjavu kako je posebno razočaran “tragičnim ponašanjem braće rimokatolika” koji su po njegovu mišljenju “izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku”.

Komentirajući odnose Beograda i Prištinau Božićnom intervjuu, u siječnju 2018., iskazao se kao veliki zagovornik rata:

“Može Kosovo biti oteto, biti okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može reći ‘mi to poklanjamo’, jer ono što se pokloni zauvijek se izgubi, a ono što se silom otme, na isti način se mora vrati.”

Sukob s Crnom Gorom

Kad je Vlada Crne Gore predložila Zakona po kojem se “vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. prosinca 1918. godine, tretiraju kao kulturna baština Crne Gore”, patrijarh Irinej je za podgorički Dan rekao i kako je “položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a položaj Srba gori nego  za vrijeme NDH ”.

“Nitko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantira”, reagirao je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović,

Vlada Crne Gore poručila da patrijarhovi stavovi “govore o onome tko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni”. Patrijarh Irinej je uzvratio da se neće se ispričati Crnoj Gori i ponovio ranije ocjene o stanju u Crnoj Gori.

Treba podsjetiti da je tradicionalna crkva u Crnoj Gori nije SPC, sa sjedištem u Beogradu, nego Crnogorska pravoslavna crkva, sa sjedištem na Cetinju. Tako je bilo sve do 17. srpnja 1920. godine, kada je Aleksandar Karađorđević dekretom ukinuo Crnogorsku crkvu i svu imovinu predao SPC-u. Novim zakonom  ta nepravda se ispravlja.

Zanimljiv je još jedan razgovor pape Franje s novinarima u zrakoplovu.

Na povratku iz Brazila u Rim, u srpnju 2103.  papa Franjo je kazao da se homoseksualce ne smije diskriminirati, da po katekizmu Katoličke crkve homoseksualna orijentacija nije grijeh, ali homoseksualni odnosi jesu.

“Ako je netko homoseksualac i traži Boga i dobronamjeran je, tko sam ja da mu sudim”, kazao je Papa.

Patrijarh Irinej o homoseksualnim osobama ima potpuno drugačije mišljenje. Za vrijeme velikih poplava u Srbiji 2014. godine tijekom molitve za prestanak kiše, za poplave okrivio je gay pride: “To je Božja opomena da se sklonimo s puta zlobe!”

M. Marković/Foto: screenshot

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->