Kategorije Kolumne

Višnja Starešina: ‘Bljesak‘ u sudskoj obradi kadija-sudija i njihovih gospodara

Širi dalje

“Zamolnica” tužiteljstva BiH hrvatskoj Vladi, s objavom nakane podizanja optužnice protiv svih poznatih i nepoznatih, živih i mrtvih zapovjednika hrvatske oslobodilačke operacije “Bljesak”, nije iznenađenje.



To je nastavak politika vladajućih državnih struktura u BiH, Srbiji i Hrvatskoj i njihova nastojanja da procese za ratne zločine stave u službu svojih političkih ciljeva i interesa, preko svojih kadija-sudija, duboko ukorijenjenih u balkansku sudsku tradiciju.

Od Osmanskog Carstva, preko Karađorđevićeve kraljevine i Brozove komunističke Jugoslavije pa sve do današnjih dana, princip djelovanja kadija-sudija ostao je isti. Lijepo ga opisuju dvije izreke: narodna “Kadija te tuži, kadija ti sudi” i Titova ” Ne treba se držati zakona kao pijan plota”. Ukratko, za razliku od zapadnog modela trodiobe vlasti s neovisnim pravosuđem, orijentalni balkanski koncept podrazumijeva apsolutnu političku vlast kojoj služe i kadije-sudije.

U prethodnom komunističkom sustavu izvršni nadzor nad kadijama-sudijama provodile su komunističke tajne službe (UDBA i još tajnovitiji i moćniji armijski KOS…). Bila je to istinska suradnička simbioza. U novim, višestranačkim, tek nominalno demokratskim državama ostali su isti i kadije-sudije i njihovi nadzornici. Samo se nazivlje promijenilo.

A u BiH se i umnožio broj njihovih političkih gospodara pa ni najvještiji kadija-sudija ne može baš svima uvijek udovoljiti. Ali uglavnom, kadije-sudije dobro prate želje svojih politički zacementiranih i korupcijom bezobrazno obogaćenih gospodara.

Zato na prvi pogled izgleda čudno da je “zamolnicu” Hrvatskoj da se optuži za “Bljesak” uputila kadija-sudija iz hrvatske, odnosno Čovićeve kvote –​ Gordana Tadić, službeno glavna tužiteljica BiH, koju upravo nastoji smijeniti nezadovoljni mini-sultan Izetbegović. Ali i ova je “zamolnica” kontinuitet ponašanja svih, pa i hrvatskih političkih gospodara i njihovih kadija-sudija.

Nacrt optužnice

U proljeće 1995., dok su Srbija i “srpske zemlje” bile pod UN-ovim sankcijama i nisu priznavale niti jednu rezoluciju UN-a, srpski kadija-sudija Savo Štrbac predao je tužiteljima UN-ova haaškog suda nacrt optužnice za hrvatsku vojnu operaciju “Medački džep”. Otada su srpski kadije-sudije pripremili optužnice za sve hrvatske ratne operacije vođene za oslobađanje vlastitog teritorija od srpske okupacije, koncipirali ih kao udruženi zločinački pothvat (UZP) političkog i vojnog vodstva, a Štrbac javno poručivao kako će time promijeniti karakter rata.

Svoju optužnicu za “Oluju” uspjeli su “prodati” Haaškom sudu, preko njega obvezati hrvatske kadije-sudije na suđenje za “Medački džep”, preko BiH su pokrenuli kazneni progon protiv zapovjednika HV-a i HVO-a za Bosansku Posavinu, sada to pokušavaju s “Bljeskom”… Predvidivi vrhunac bit će optužnice za završne operacije HV-a i HVO-a u BiH – “Maestral” i “Južni potez”. Kao hrvatski UZP agresije na Republiku Srpsku, dakako. To se još zove i Memorandum SANU II.

U svibnju 1995. bošnjačka kadija-sudija Vasvija Vidović u službi Alije Izetbegovića, predala je haaškim tužiteljima optužnicu za hrvatski zločin nad Bošnjacima/Muslimanima u Ahmićima, koju je u Zenici skrojila Izetbegovićeva obavještajna služba AID.

U sljedećih 25 godina Izetbegovićevi kadije-sudije iz te su prve zeničke optužnice, u suradnji s haaškim sudom, ispleli pravomoćnu haašku presudu za svehrvatski UZP nad Bošnjacima u BiH. Istodobno su blokirali, a potom banalizirali suđenja za bošnjačko/muslimanske zločine nad Hrvatima. I time su ostvarivali neostvarene ratne ciljeve: bošnjačku potpunu demografsku i političku dominaciju u Federaciji BiH.

Razina počinitelja

A što su za to vrijeme (u)radili hrvatski kadije-sudije i njihovi politički gospodari? Kadije-sudije iz DORH-a nisu napravili niti jednu optužnicu niti jedne ratne operacije JNA, uključujući i “Operaciju Vukovar”, niti jednu ozbiljnu (naglasak na – ozbiljnu) optužnicu protiv JNA i srpskih zapovjednika, a kamoli ih uspješno predali haaškom tužiteljstvu. Srpskim su agresorima sudili na razini počinitelja, a hrvatskim zapovjednicima u obrambenom ratu po objektiviziranoj zapovjednoj odgovornosti… Bivši

predsjednik Mesić svesrdno je doprinosio haaškoj presudi za hrvatski UZP prema Bošnjacima u BiH, njegov nasljednik Josipović činio je sve da zaštiti vrh JNA i KOS-a….U BiH je bivša Čovićeva kadija-sudija Vesna Budimir podnijela prve optužnice protiv zapovjednika HVO-a koncipirane kao UZP protiv Bošnjaka, primjenjujući kriterije objektivizirane zapovjedne odgovornosti. Druga Čovićeva kadija-sudija Gordana Tadić optužila je zapovjednike HVO-a i HV-a za hrvatski UZP agresije na Srbe u Bosanskoj Posavini!

Ukratko, hrvatski kadije-sudije i njihovi politički gazde sustavno i kontinuirano pomažu i srpskim i bošnjačkim političkim gazdama da preko procesa za ratne zločine ostvare svoje ratne ciljeve. Time, kombinacijom straha i lažnog milosrđa osiguravaju monopol vlasti starih udbo-kosovskih struktura i u Hrvatskoj i među Hrvatima u BiH.

A Hrvatsku drže u jugoslavenskom ratnom zatočeništvu. Sarajevska zamolnica za “Bljesak” i zagrebačka predstava spašavanja generala samo je nova epizoda u tom serijalu.

Višnja Starešina/Slobodna Dalmacija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

25 minuta prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

2 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

3 sata prije