Kategorije Kultura

‘DUM SPIRO SPERO’ Pero Kvesić za film o ljepoti života nagrađen u Poljskoj

Širi dalje

Redatelj Pero Kvesić osvojio je nagradu ‘Zlatni rog’ za redatelja najboljeg filma ‘Dum spiro spero’ ( Dok živim nadam se)  na 57. izdanju Filmskog festivala u Krakovu, koji se održao od 28. svibnja do 4. lipnja, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).



Kvesićev debitantski uradak prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova.

“Autora nagrađujemo jer nam je pokazao ljepotu života i ljubavi i kako pronaći snagu da se s vlasititom smrtnošću nosi na šaljiv i dostojanstven način”, ističe žiri u obrazloženju nagrade. U žiriji su bili redatelj i producent Paweł Lozinski, producentica, filmska selektorica i filozofkinja Cintia Gil, redatelj i producent Miroslav Janek, producent Marek Rozenbaum i filmska kritičarka Julia Teihmann.

Redatelju je pripala i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko 50.000 kuna (7000 eura), a ovo je još jedna u nizu nagrada filmu, koji je je prošle godine proglašen najboljim na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.

Također, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazana je i “Putujuća zemlja” Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova, animirani film kojeg je koproducirao hrvatski Bonobostudio. Nagradu ‘Zlatni zmaj’ za najbolji film u toj kategoriji dobio je redatelj Matteo Gariglio za švicarsko-argentinski film ‘En La Boca’.

Filmski festival u Krakovu je jedna od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Srž događanja su četiri jednakopravna natjecateljska programa – dokumentarni, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbi DocFilmMusic.

Foto:Havc


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije