Kategorije KulturaZagreb

Glazbeno čudo Ive Pogorelića u Crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu

Širi dalje

Dva recitala u dva dana u akustično vrlo dobroj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi, održao je naš glazbeni velikan – pijanist Ivo Pogorelić, a sve u sklopu 27. Festivala orgulja Heferer.



Maestro Pogorelić u ekskluzivnom razgovoru za HRT rekao je kako je odlučio doći na ovaj festival budući da je s obitelji Heferer već dugi niz godina prijatelj.

U intervju za HRT istaknuo je: “Hrvatska je u onom redu zemalja koje zahvaljujući svojoj kulturnoj, ali i religijskoj tradiciji ima mogućnost i povlasticu korištenja sakralnih prostora u kojima je jedan i ovaj u kojem se trenutno nalazimo. Ovaj prostor me zadivljuje skladom i proporcijama. Jako mi je drago što sam ovdje i ovo mi je prvi put.”

Maestra Pogorelića veže dugo gotovo polustoljetno prijateljstvo s obitelji Heferer koja je ovdje prepoznata kao umjetnička radionica koja restaurira i izrađuje glasovire i orgulje.

“Ovdje se ne radi samo o glazbenoj niti koja povezuje, nego i o prijateljskoj. Posebno želim istaknuti da je vrlo dobro kada vas cijene, ali još je važnije kada vas podržavaju”, rekao je.

Ivo Pogorelić je na oba koncerta izveo skladbe velikih autora Schuberta i Chopina, jer kako kaže »njihova glazba odiše snažnim duhovnim porukama i sasvim je logično onda da sam izabrao ovo mjesto da ih podijelim s publikom. Istaknuo je da mu koncert treba i s profesionalnoga stajališta. Ovo je jedna stepenica u održavanju kontinuiteta i održavanju sakupljanja iskustava koji prethode snimanju kompozicija.

Naglasio je da i Schubertovoj i Chopenovoj glazbi nalaze se jako prepoznatljivi korali i apsolutno izražen duhovni podložak u svim tim kompozicijama.

I sad o koncertima. Na oba su bili prisutni brojni pojedinci iz domaće politike, kojima će ovo ostati koncert za pamćenje, a svakako valja spomenuti nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, koji je, uz ostalo, i sam  glazbenik i skladatelj te zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića

Maestro Pogorelić je jednakom snagom i koncentracijom odsvirao oba koncerta, do zadnje note, čak i u onim trenucima kad je publici već bilo teško i sjediti, a on je istom ljepotom i moći svirao po tipkama klavira.

Možda je upravo na jednom ovakvom mjestu, poput zamalo anonimne zagrebačke crkve najupečatljivija čudesna ljepota i magija sviranja velikog Ive Pogorelića. Oni koji su bili tamo imaju razloga osjećati se dobro i produhovljeno, baš kao u nekom božjem čudu. Zato – Ivo Pogoreliću rado te imamo i zbilja smo ponosni na tvoje umijeće, pa te zato i volimo!

Piše: Jurica Ilić/ Foto: Darinka Ilić/ ZGexpress


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

HDZ objavio video: “Komično je pratiti kako se Milanović koprca i preznojava”

HDZ je sinoć na Facebooku još jednom napao predsjendika Zorana Milanovića.Objaivli su videu u kojem…

2 minute prije

U Austriji osnovana Pivska stranka. Po anketama sigurno ulazi u parlament

Austrijska Pivska stranka (Bierpartei) sudjelovat će na ovogodišnjim parlamentarnim izborima premda je još daleko od…

20 minuta prije

Počela je sezona. Kako prepoznati prave domaće jagode?

Na našim tržnicama sve češće se pojavljuju jagode iz  Grčke, Španjolske, Makedonije i Turske. Voće koje…

39 minuta prije