Kategorije Kultura

Izložba koju ne smijete propustiti: uplovite u unikatan svijet stvaralaštva Alexa Knapića

Širi dalje

U Zagrebu je otvorena izložba „Infinity“ višestruko nagrađivanog hrvatskog umjetnika Alexa Knapića, koju je moguće pogledati sve do 3. prosinca 2022. godine u Galeriji Dalia (Praška ulica 6, Zagreb).



Alex Knapić je dobro poznato ime u svijetu umjetnosti iza kojeg su brojne međunarodne i domaće izložbe, među kojima se izdvaja izlaganje u New Yorku (Pier/Manhattan), Londonu (Royal Opera Arcade Gallery), Firenzi (Palazzo Medici), Ravenni, Rimu, Poreču, Kastavu (Crkva Sv. Trojice), Rijeci i Zagrebu.

„Ova mi je izložba posebno važna; taj povratak Zagrebu u kojem sam studirao i gdje sam morao prekinuti studij u ratnim devedesetima. Godinama kasnije dolazio bih u Zagreb, no u meni je i dalje prevladavao osjećaj da mu se još nisam vratio, da sam samo zalupio vratima i otišao kao posljednji klošar. Na kraju svega ostaje posebno zadovoljstvo da sam se Zagrebu vratio znajući da nikad nisam ni otišao.“ –  govori Alex.

Samostalna izložba „Infinity“ sadrži dvadeset radova – deset instalacija, sedam skulptura i tri akrila na platnu, a od ukupno 20 radova, 11 ih je prvi put predstavljeno upravo zagrebačkoj publici.

Rad „Infinity II“ privukao je veliku pozornost posjetitelja izložbe: istarski kamen, aluminij, venecijansko staklo, sivi i smeđi mramor konstruktivne su okosnice ovog rada koji nas tjera da pomno promatramo i pratimo tragove uokvirenih potoka, rijeka i malih, dragocjenih i jedinstvenih polja, koji zajedno stvaraju unikatnu i savršenu igru.

Da je važno pobijediti svoju zatvorenu i zamračenu ‘strašnu’ trećinu sebe i pustiti bolji, ljepši, šareniji dio sebe da okupa svijet, poručuje rad „Infinity colors“. Jednostavna tamna podloga i ‘teška’ gornja trećina površine djela postaje i jeste ishodište i izvor bojama: boje nastaju iz mraka, boje nastaju iz straha!

Skulpture serije „Cube“ u sebi kriju beskrajan niz popunjenih odjeljaka koje se prepoznaju kao individualiteti koji ostvaruju cjelinu, ali i još beskrajniji niz praznih ili ispražnjenih odjeljaka u kojima sami morate ostvariti ‘svoje’ cjeline, jer su praznina i njeni oblici su jednakovrijedan i jednako uzbudljiv dio ove dekompozicije.

U samom nazivu ciklusa „Infinity“ nazire se beskonačno savršenstvo (ne)spojivih formi, unikatno stvaralaštvo, dinamična i uzbudljiva igra dimenzioniranja prožeta pomno promišljenim detaljima.

Alex Knapić rođen je u Puli, a živi i radi u Poreču. Njegov fokus u poslovnom svijetu jest dizajn interijera, eksterijera i krajobraza, što sve prikazuje koristeći najnaprednije 3D tehnologije. U umjetničkom dijelu stvaralaštva, kreće se od mozaika, slikarstva, kreiranja umjetničkih instalacija te spaja tehnike mozaika i slikarstva, kako na platnu tako i kroz skulpture i kompozicije.

Iako kroz njegov opus dominira apstraktni koncept  interpretacije svijeta, dominantni motiv i inspiracija su umjetnikove emocije pretočene u vizualnu formu koja vremenom poprima mjene, prateći evoluciju osjećaja svijeta. Od savršeno preciznih i tehnoloških radova u svijetu arhitekture, preko memorije vremena i prostora u svijetu mozaika, sve do platna koja dopuštaju kreaciju u trenutku, umjetnik nastavlja svoju evoluciju kroz eksperimentiranje u umjetničkim instalacijama u metalu, bronci i drvu, za koje se vjeruje da će i same doživjeti novu mjenu u nastojanju potrage za savršenim prikazom emocije.

Izložba „Infinity“ otvorena je do 3. prosinca 2022. godine, u Galeriji Dalia, Praška ulica 6 Zagreb. Ulaz je besplatan.

R.I. /Foto: press

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vučemilović: “Oni su dva puta doveli HDZ na vlast pa ih nitko nije zvao žetonima”

Sve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji se još ne znaju. Tko će je…

22 minute prije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

1 sat prije

Alen Vitasović ogorčen na Hajduk: “Hvala Ti ča mi svako lito s*ebeš”

Nakon poraza od Varaždina  na Poljud, Alen Vitasović poslao je vrlo ljutitu poruku splitskom nogometnom…

10 sati prije