Kategorije Kultura

Kako je prošla premijera drame ‘Avijatičari’ Damira Karakaša

Širi dalje

Prva ovogodišnja premijera Teatra &TD drama je ‘Avijatičari’ pisca Damira Karakaša u režiji Tamare Damjanović. Slojevitu dramu autor je pisao 6 godina, a na scenu je donose Doris Šarić Kukuljica koja se nakon 15 godina vraća na &TD-ovu pozornicu, Ozren Grabarić kojemu je ovo prva uloga u &TD-u te zaštitna lica ovog kazališta – glumci Sven Jakir i Robert Španić.



Nepregledni oblaci dima nastali zbog dugotrajnih požara – usred zagađenog svijeta, ljudski se život sveo na preživljavanje. Iako zvuči poznato, Damir Karakaš ‘Avijatičare’ je napisao nekoliko godina prije pandemije i potresa.

– Tako da sam na neki način, može se reći, bio i vidovit jer nije bilo nikakvih naznaka ni o koroni, niti o potresu, a zapravo emotivna baza teksta je suočavanje sa samim sobom i okolinom, kaže Karakaš.

Redateljica Tamara Damjanović ističe da je jedno bio tekst komada od kojeg su krenuli, a drugo tekst izvedbe.

– Taj naknadni, drugi sloj, drugi dio svijeta koji smo na pozornici postavili kao kazališnu predstavu je proizašao iz nebrojeno mnogo razgovora, napominje Damjanović.

U jednom podrumu, nekoć uspješan znanstvenik i njegova supruga pokušavaju preživjeti apokalipsu, a sinov povratak, i to s partnerom, pokreće lavinu događaja u kojima se ipak može pronaći i ljepota i vedrina.

– Čini mi se da je to u ovim vremenima lijepo osvijestiti da, bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, možemo naći komadić, trenutak života u kojem možemo vratit ljepotu, ističe Doris Šarić Kukuljica.

Ozren Grabarić smatra da se doživljava promjena, ali nije siguran je li to za njihove likove baš katarza nakon koje dolazi pročišćenje, a za Svena Jakira postoji nada.

– Jedanput će biti bolje, ali atmosfera je zgrušana, to se nikako ne događa, kaže Jakir.

Unutarnji sukobi pojačani kataklizmičkom atmosferom, na pozornici &TD-a postaju opipljivi, a granica izmaštanog i stvarnog pomalo nestaje. Poziv je to na buđenje, jer kataklizma je već ovdje.

R.I. /Foto:hrt

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Hodak: Panika i strah od ‘ekstremne desnice’ širi se Lijepom našom

Marko Purišić ili Baby Lasagna je sve ono što Hrvatska uistinu jest. Talent, skromnost, poštenje,…

19 minuta prije

Tko je bio iranski predsjednik? Kriv je za brojne smrti, napoznatija je Mahsa Amini

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi  poginuo u  padu helikoptera koji se  srušio u planinskom području u…

29 minuta prije

U kakvom helikopteru je poginuo iranski predsjednik? Tko ga proizvodi?

"Nema pronađenih preživjelih" na mjestu pada helikoptera u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi,…

1 sat prije