Kategorije Kultura

Osvetnik Zorro je stogodišnjak, ali još uvijek u odličnoj formi

Širi dalje

Njegovo ime i pojava sinonim su za borbu protiv nepravde. Zorro je rođen 9. kolovoza 1919. iz pera Johnstona McCulleyja i s vremenom je postao važna kulturna ikona poput Tarzana ili Supermana.



Nakon prve pustolovine “Prokletstvo Capsitrana“, objavljene u kalifornijskom zabavnom časopisu, McCulley ih je napisao još šezdeset i pretvorio Zorroa u jednog od prvih junaka američke literature.

McCulley je za lik Zorroa djelomično bio nadahnut djelom Meksikanca Joaquina Muriete, napola patriota, napola razbojnika, koji se u vrijeme Zlatne groznice u Kaliforniji u 19. stoljeću borio protiv nepravde prema siromašnim i slabim tragačima za zlatom.

Inspiriran je bio i serijom romana “The Scarlet Pimpernel” britanske barunice mađarskog porijekla Emmuske Orczy čiji je junak bio tajanstveni engleski aristokrat koji je spašavao francusko plemstvo od giljotine tijekom i nakon Francuske revolucije.

Robin Hood, Petar Pan i Che Guevara

Don Diego de la Vega, mladi aristokrat španjolskog porijekla revoltiran je pokvarenim i okrutnim moćnicima i veleposjednicima u Kaliforniji. Kada krene braniti siromašne i zlostavljane, pretvara se u maskiranog junaka Zorroa (“lisica” na španjolskom), odjevenog u crno i s krinkom preko očiju.

U tome se može osloniti na svoga vjernog slugu Bernarda, koji se pravi da je gluhonijem kako bi bolje igrao ulogu špijuna, i na svog inteligentnog crnog konja Tornada.

“On je kombinacija Robina Hooda, Petra Pana i Chea Guevare, ali bez tragedija”, napisala je o Zorrou čileanska književnica Isabel Allende.

Popularnost mu je diljem svijeta pronijela televizijska serija u produkciji Walta Disneyja. U pet sezona, od 1957. do 1961., snimljeno je 78 epizoda. Zorroa je igrao Guy Williams, zgodan, metar i devedest visok glumac koji je k tome bio i vješt mačevalac.

Voli ga i veliko platno. Snimljeno je više od pedeset filmova o Zorrou, uključujući i erotske verzije. U najpoznatijima, Zorroa su portretirali Douglas Fairbanks (1920.), Tyrone Power (1940.), Alain Delon (1975.) i Antonio Banderas dvaput (1998. i 2005.).

Na tvorca Batmana Boba Kanea toliko je utjecao nijemi film “Zorroov znak” s Fairbanksom u naslovnoj ulozi da je svoga superjunaka kasnije odjenuo u crni plašt, a konj Tornado bio je podloga za batmobile.

R.I./ Hina/Foto:Public Domain /Autor Comic Book Justice

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

16 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

19 sati prije