Kategorije Kultura

“Sve je to movie!” – bečka retrospektiva Tomislava Gotovca

Širi dalje

Opus svestranog hrvatskog umjetnika Tomislava Gotovca predstavlja se 12. i 13. prosinca u Austrijskom filmskom muzeju, programom “Tomislav Gotovac: Sve je to movie!” koji je njegova prva bečka retrospektiva.



Retrospektiva se održava na poziv tog muzeja i u suradnji s njegovim kuratorom Jurijem Medenom, a pripremili su je Institut Tomislav Gotovac i Hrvatski filmski savez (HFS).

Izvan hrvatskih granica proslavljenog hrvatskog konceptualca predstavit će se ponajprije kao underground filmaša koji je svojim proto-strukturalističkim opusom iz ranih 1960-ih anticipirao nove trendove u svjetskom eksperimentalnom filmu, ali i kao prvaka performansa u bivšoj Jugoslaviji zabilježenog među ostalim u filmovima redatelja i prijatelja s alternativne scene, poput legendarnog Plastičnog Isusa Lazara Stojanovića iz 1971. godine, najavljeno je iz HFS-a.

Program otvaraju Gotovčevi rani eksperimentalni fimovi (“Strukturalne varijacije”), a osim njegova manifestnog djela Prije podne jednog fauna iz 1963., čuvene beogradske trilogije (Pravac, Plavi jahač, Kružnica) iz 1964. te nikad dovršene Elle (1965) te kasnijeg filma M (1970), donosi i njegov prvi politički subverzivan eksperiment Kuda idemo ne pitajte iz 1966.

“Na Gotovčevu autorsku subverziju nadovezuje se u drugoj projekciji Stojanovićev Plastični Isus, film kojije obilježio vrhunac i kraj jugoslavenskog crnog vala, odredio sudbine i karijere njegovih buntovnih sudionika pa tako i Gotovca kao njegova glavnog protagonista i svojevrsnog koautora”, dodaje se.

Treći program Glenn Miller Movies posvećen je dvjema nominalnim i konceptualnim posvetama Gotovčevom velikom glazbenom uzoru – krunskim djelom njegova strukturalnog opusa Glenn Miller 1. Srednjoškolsko igralište 1 (1977) te njegovim dvadesetak godina starijim remakom Glenn Miller 2000 (2000).

Retrospektiva završava Osobnim rezovima, odnosno osobnijim Gotovčevim filmovima među koje se u ranoj fazi ubrajaju T iz 1969. i dva Obiteljska filma s početka 1970-ih, a u kasnijoj njegovi autobiografski kolaži – Tomislav Gotovac (1996) i Dead Man Walking (2002).

U okviru programa bit će predstavljena i knjiga “Life as a Film Experiment” Slobodana Šijana, zajedničko izdanje Multimedijalnog instituta, Instituta Tomislav Gotovac i Hrvatskog filmskog saveza.

O filmovima Tomislava Gotovca (1937-2010) i osebujnim umjetničkim konceptima, nakon svake projekcije govorit će kourednici knjige Petar Milat, Darko Šimičić i Diana Nenadić, koja je i kuratorica programa.

R.I: Hina/Foto:FaH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

8 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

10 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

13 sati prije