Kategorije Kultura

Umro istaknuti hrvatski violončelist Valter Dešpalj

Širi dalje

Jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika druge polovice XX. stoljeća, violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj umro je u nedjelju u 76. godini, objavio je glazba.hr, portal Hrvatskog društva skladatelja.



Valter Dešpalj rodio se 5. studenoga 1947. u Zadru. Nakon završene srednje glazbene škole u Zagrebu, diplomirao je violončelo na Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove.

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji.
Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Dešpalj je bio solist uz vodeće orkestre kulturnih metropola na trima kontinentima.  U komornom muziciranju bio je partner velikim umjetnicima kao što su Gidon Kremer, Dmitrij Sitkovjetski, Yo-Yo Ma, Heinrich Schiff, Philippe Entremont, Jurij Bašmet, Irena Grafenauer i Tabea Zimmermann.

Uz standardni violončelistički repertoar, promicao je izvođenje djela hrvatskih skladatelja Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka.

Ocjenjuje se da je na području pedagogije ostvario jednako sjajne rezultate kao i u glazbeničkoj karijeri.

Osnovao je i vodio Ansambl Cellomania koji je postizao velik uspjeh na brojnim nastupima, gostujući na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Ljubljani, Beču, Parizu, Amsterdamu i Moskvi, uz neke od najistaknutijih violončelista današnjice koji su gostovali na nastupima Dešpalja i Cellomanije.

Utemeljio je i vodio festival mladih gudača STRINGS ONLY! u Zadru, te majstorski tečaj Cello Focus u Pöllaubergu (Austrija). U Zagrebu je 1996. godine utemeljio glazbenu školu za posebno darovite mlade gudače.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među ostalim, Nagrade Ivo Maček i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Milka Trnina te Nagrade Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te Porina za životno djelo.

Obuljen Koržinek: Neprocjenjiva je ostavština Valtera Dešpalja hrvatskoj kulturi

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak obitelji izraze sućuti u povodu odlaska jednog od najboljih hrvatskih glazbenika svjetskog ugleda, violončelista Valtera Dešpalja, istaknuvši da je neprocjenjiva njegova ostavština hrvatskoj kulturi.

„Duboko ožalošćeni viješću o odlasku gospodina Valtera Dešpalja, s ponosom se prisjećamo njegovog raskošnog glazbenog talenta, violončelističke virtuoznosti kojom je osvajao pozornice diljem svijeta. Bio je jedan od rijetkih, ako ne i jedini diplomant američke i ruske akademije usred razdoblja Hladnog rata – prestižnog „Juilliarda“ u New Yorku i Moskovskog konzervatorija ”Čajkovski”, istaknula je ministrica u izrazima sućuti u ime Vlade RH, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno.

Podsjetila je da se usavršavao kod najboljih svjetskih violončelista i gotovo da i nema glazbenog svjetskog središta gdje nije solistički gostovao, od Carnegie Halla i Kennedy Centra, preko Royal Festival Halla u Londonu i Sydney Opera House, do amsterdamskog Concertgebouwa, dvorane Moskovskog konzervatorija i Petrogradske Filharmonije.

Impresivan je i popis najboljih svjetskih orkestara uz koje je nastupao, od Berlinskog simfonijskog orkestra, Drezdensku, Varšavsku i Rotterdamsku filharmoniju, preko Orkestra Holandskog radija, do National Symphony Washington, Sydney i Melbourne Symphony, surađujući s najpoznatijim tadašnjim dirigentima.

Bio je član žirija na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima, a muzicirajući u komornim glazbenim ansamblima s najvećim imenima koji su ga pozivali na suradnju kao jednog od najvećih suvremenih čelističkih talenata, Valter Dešpalj stekao je mnoga prijateljstva i poznanstva, koja je dok je bio direktor glazbenog dijela Dubrovačkih ljetnih igara, pretvorio u jedno od najboljih razdoblja tog našeg nacionalnog festivala, istaknula je Obuljen Koržinek.

Neprocjenjiva je ostavština Valtera Dešpalja hrvatskoj kulturi i to ne, naglasila je ministrica,  samo zahvaljujući njegovoj glazbenoj izvrsnosti kojom je ostvario bogati svjetsku karijeru. Nagrađivan i priznat, Valter Dešpalj ostat će zapamćen kao jedan od najuglednijih glazbenih pedagoga, čije će ime biti upisano u biografije najboljih svjetskih violončelista današnjice.

Bio je, dodala je, naime jedan od onih profesora zagrebačke Muzičke akademije, koji nisu samo profesorski gostovali u drugim glazbenim središtima, nego je njihova pedagoška kvaliteta privlačila studente iz cijeloga svijeta upravo u Zagreb.

Sjećajući se njegova ogromnog doprinosa razvoju i popularizaciji glazbe, a posebno hrvatskih autora, ne smijemo, poručila je Obuljen Koržinek, zaboraviti jedinstveni pokret kojeg je utemeljio kao, kako je sam istaknuo, „jedno fino stanje duha i uha“, kao živo učilište zajedničkog druženja i muziciranja, namijenjeno mladim violončelistima. U Cellomaniji su naime utjelovljene njegove ljudske i umjetničke vrline: vedri duh, prijateljstvo, uživanje i ljubav prema glazbi, traženje izvrsnosti, pa i otvorenost prema eksperimentiranju s drugim glazbenim žanrovima.

Muzicirajući sa svojim „čelističkim zborom“ – bivšim i aktualnim studentima iz cijele Europe, redom pobjednicima međunarodnih natjecanja, Dešpalj je održao brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, ostajući zapamćen i kao jedan od onih koji mladim umjetnicima daje ne samo priliku i potporu, nego i veliko priznanje kao svojim jednakopravnim suradnicima.

Zbog toga će, istaknula je ministrica kulture, ostati duboko upisan u srca svojih brojnih studenata, ali i u pamćenju velikih krugova svoje publike.

Hina/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

7 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

10 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

11 sati prije