Kategorije Magazin

Predsjednica na 25. obljetnicu: Dubrovačka Republika prva je priznala SAD

Širi dalje

U utorak 11. travnja u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije održan je koncert u povodu 25 godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u govoru uoči koncerta osvrnula se na zajedničku povijest dviju država, od Dubrovačke Republike koja je prva priznala SAD, hrvatskog iseljeništva preko Atlantika u 19. i 20. stoljeću, do američke potpore hrvatskoj borbi za nezavisnost i članstvo u Ujedinjenim narodima, savezu NATO te Europskoj uniji.

Danas stojimo pred novim političkim i sigurnosnim izazovima i želim naglasiti kako Hrvatska, kao vjerodostojni partner i saveznik SAD-a, visoko vrednuje transatlantsko savezništvo te svoj međunarodni angažman vidi u snažnijoj srednjoeuropskoj suradnji kao vitalnom dijelu konačne europske konsolidacije, naglasila je predsjednica.

Hrvatska je čvrsto opredijeljena ustrajno pridonositi tome da ovaj dio Europe, koji je stoljećima bio obilježen ratom, u budućnosti postane područje trajnog mira i suradnje, rekla je.

Predsjednica je govorila pred uzvanicima iz političkog, diplomatskog i poslovnog svijeta među kojima su bili i prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, te ministar obrane Damir Krstičević i ministar europskih i vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Izrazila je uvjerenje da će SAD uložiti svoj autoritet u nalaženju političkog dogovora kojim će se osigurati trajni mir i napredak susjedne Bosne i Hercegovine, te nastavak njezina euroatlantskog puta koji i Hrvatska podržava.

Dotaknula se i srednjoeuropske inicijative Triju mora koju vidi kao ogromnu mogućnost suradnje za transatlantsku i europsku korist. Uvjerena sam da američka politika u Hrvatskoj vidi sidro stabilnosti u ovom dijelu Europe, zaključila je hrvatska predsjednica. 

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u svom je obraćanju rekla da dvije države danas rade na zajedničkoj sigurnosti, blagostanju i vrijednostima, te da nema svaki veleposlanik  privilegij raditi s partnerom poput Hrvatske u promicanju takve pozitivne politike.

Koncertu su nazočili i Peter Galbraith prvi veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Obljetnica je proslavljena koncertom klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj te koncertom sastava Flagship američke ratne mornarice.

MP&foto:hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali…

25 minuta prije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s…

4 sata prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

4 sata prije