Kategorije Magazin

Predsjednica putuje u Australiju, posjetit će Hrvate u Melbournu, Sydneyu i Geelongu

Širi dalje

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministricu vanjskih poslova Australije Julie Bishop tijekom njezina službenog posjeta Republici Hrvatskoj.



Nakon susreta Kolinde Grabar-Kitarović s australskom ministricom vanjskih poslova Julie Bishop, s Pantovčaka navode kako će posjet hrvatske predsjednice Australiji u kolovozu ove godine pridonijeti izvrsnim bilateralnim odnosima dviju zemalja.

U priopćenju također stoji da “temelj sve bližih odnosa trajno predstavlja ugledna i iznimno dobro povezana hrvatska zajednica u Australiji”.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministrica Bishop ocijenile su bilateralne odnose dviju zemalja izvrsnima, bez otvorenih pitanja i u stalnom usponu nakon hrvatskog ulaska u članstvo Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, čemu svjedoči i prvi posjet jednog australskog ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj. Tome će dodatno pridonijeti i državni posjet Predsjednice Republike Australiji u kolovozu ove godine. Temelj sve bližih odnosa između dviju zemalja trajno predstavlja ugledna i iznimno dobro uvezana hrvatska zajednica u Australiji.

Ministrica Bishop istaknula je veliki interes Australije za Inicijativu triju mora kao i njezine gospodarske projekte pri čemu je naglasila skoro preuzimanje primata od Države Katra u izvozu ukapljenog plina te brojne druge mogućnosti kojima bi se povećala međusobna trgovinska razmjena i australska ulaganja u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović potvrdila je otvorenost za gospodarsku suradnju i u okviru Inicijative triju mora koja naglašava mogućnosti za ulaz australskih roba na srednjoeuropsko tržište kraćim putem preko jadranskih luka. Predsjednica Republike je istaknula kako je riječ o neformalnoj Inicijativi koja za cilj ima snažniju koheziju Europske unije kroz bolju infrastrukturnu povezanost jačajući time i konkurentnost srednjoeuropskih država.

Tijekom razgovora utvrđena su zajednička stajališta po mnogim pitanjima od obostranog interesa, od važne uloge Sjedinjenih Američkih Država u susjedstvu obiju zemalja, značaja globalne uloge Narodne Republike Kine do pitanja uspješne integracije različitih kultura i tradicija u suvremenim društvima.

Maxportalu je potvrđeno da će predsjednica će u Australiju putovati u drugoj polovici kolovoza, a nakon državničkog posjeta Canberri, posjetit će i hrvatsku zajednicu u Sydneyu, Melbourneu i Geelongu.

M. Marković/foto:Uredpredsjednice


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

11 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

13 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

16 sati prije