Predsjednica putuje u Australiju, posjetit će Hrvate u Melbournu, Sydneyu i Geelongu

srpanj 11, 2017 maxportal
Share Button

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministricu vanjskih poslova Australije Julie Bishop tijekom njezina službenog posjeta Republici Hrvatskoj.Nakon susreta Kolinde Grabar-Kitarović s australskom ministricom vanjskih poslova Julie Bishop, s Pantovčaka navode kako će posjet hrvatske predsjednice Australiji u kolovozu ove godine pridonijeti izvrsnim bilateralnim odnosima dviju zemalja.

U priopćenju također stoji da “temelj sve bližih odnosa trajno predstavlja ugledna i iznimno dobro povezana hrvatska zajednica u Australiji”.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministrica Bishop ocijenile su bilateralne odnose dviju zemalja izvrsnima, bez otvorenih pitanja i u stalnom usponu nakon hrvatskog ulaska u članstvo Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, čemu svjedoči i prvi posjet jednog australskog ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj. Tome će dodatno pridonijeti i državni posjet Predsjednice Republike Australiji u kolovozu ove godine. Temelj sve bližih odnosa između dviju zemalja trajno predstavlja ugledna i iznimno dobro uvezana hrvatska zajednica u Australiji.

Ministrica Bishop istaknula je veliki interes Australije za Inicijativu triju mora kao i njezine gospodarske projekte pri čemu je naglasila skoro preuzimanje primata od Države Katra u izvozu ukapljenog plina te brojne druge mogućnosti kojima bi se povećala međusobna trgovinska razmjena i australska ulaganja u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović potvrdila je otvorenost za gospodarsku suradnju i u okviru Inicijative triju mora koja naglašava mogućnosti za ulaz australskih roba na srednjoeuropsko tržište kraćim putem preko jadranskih luka. Predsjednica Republike je istaknula kako je riječ o neformalnoj Inicijativi koja za cilj ima snažniju koheziju Europske unije kroz bolju infrastrukturnu povezanost jačajući time i konkurentnost srednjoeuropskih država.

Tijekom razgovora utvrđena su zajednička stajališta po mnogim pitanjima od obostranog interesa, od važne uloge Sjedinjenih Američkih Država u susjedstvu obiju zemalja, značaja globalne uloge Narodne Republike Kine do pitanja uspješne integracije različitih kultura i tradicija u suvremenim društvima.

Maxportalu je potvrđeno da će predsjednica će u Australiju putovati u drugoj polovici kolovoza, a nakon državničkog posjeta Canberri, posjetit će i hrvatsku zajednicu u Sydneyu, Melbourneu i Geelongu.

M. Marković/foto:UredpredsjedniceKomentari
Share Button