Kategorije Magazin

Učenicima Fausta Vrančića nagrade za glazbalo za osobe s posebnim potrebama

Širi dalje

Na natječaju nizozemskog proizvođjača 3D printera “ULTIMAKER”, učenici Strojarske tehničke škole Faust Vrančić osvojili su svojim “Tipkalom-glazbalom za osobe s posebnim potrebama”, 3D printer.



Učenici Matej Gugec 1a, Robert Maletić 2f, Robert Lešković 3c, Matej Domladovac 4c, pod vodstvom nastavnice Kristine Škaler i u suradnji s udrugom Radiona te tehničkom podrškom udruge FabLab.hr izradili su tipkalo-glazbalo.

Glazbalo je namjenjeno odraslim osobama s posebnim potrebama (volontiranje kod Ozane i Udruge za autizam- Zagreb) i spektrom autisticnog poremecaja, kako bi se njihov svakodnevni život ineraktivno kroz različita osjetila(vid, opip, zvuk i poslije okus) aktivirali.

Ideja stvaranja proizvoda za osobe koje to ne mogu kupiti niti proizvesti, a ucenici razvijaju poduzetnicke, prezentacijske i komunikacijske vještine, razvijaju socijalnu osjetljivost i važnost umrežavanja. Ucenici koji i nisu najbolji u učenju formalnih znanja za testove, spremni su odvojiti slobodno vrijeme, uciti neka znanja koja se ne ocjenjuju a proizvode da bi poklanjali drugima u potrebi.

Na međunarodni natječaj prijavilo se 120 edukacijskih ustanova, 62 su osvojile 3D printere. Iz Hrvatske su, osim učenika Fausta Vrančića, 3D printer osvojili i učenici iz OŠ Borovje i OŠ Stubičke toplice.

Svečana primopredaja 3D printera učenicima i nastavnicima iz tri škole održat će se u ponedjeljak 27.3. u 10 sati, u školskoj knjižnici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

Tekst: Kristina Škaler/ Foto: David Lucić


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

2 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

4 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

5 sati prije