Učenicima Fausta Vrančića nagrade za glazbalo za osobe s posebnim potrebama

ožujak 28, 2017 maxportal
Share Button
Na natječaju nizozemskog proizvođjača 3D printera “ULTIMAKER”, učenici Strojarske tehničke škole Faust Vrančić osvojili su svojim “Tipkalom-glazbalom za osobe s posebnim potrebama”, 3D printer.Učenici Matej Gugec 1a, Robert Maletić 2f, Robert Lešković 3c, Matej Domladovac 4c, pod vodstvom nastavnice Kristine Škaler i u suradnji s udrugom Radiona te tehničkom podrškom udruge FabLab.hr izradili su tipkalo-glazbalo.

Glazbalo je namjenjeno odraslim osobama s posebnim potrebama (volontiranje kod Ozane i Udruge za autizam- Zagreb) i spektrom autisticnog poremecaja, kako bi se njihov svakodnevni život ineraktivno kroz različita osjetila(vid, opip, zvuk i poslije okus) aktivirali.

Ideja stvaranja proizvoda za osobe koje to ne mogu kupiti niti proizvesti, a ucenici razvijaju poduzetnicke, prezentacijske i komunikacijske vještine, razvijaju socijalnu osjetljivost i važnost umrežavanja. Ucenici koji i nisu najbolji u učenju formalnih znanja za testove, spremni su odvojiti slobodno vrijeme, uciti neka znanja koja se ne ocjenjuju a proizvode da bi poklanjali drugima u potrebi.

Na međunarodni natječaj prijavilo se 120 edukacijskih ustanova, 62 su osvojile 3D printere. Iz Hrvatske su, osim učenika Fausta Vrančića, 3D printer osvojili i učenici iz OŠ Borovje i OŠ Stubičke toplice.

Svečana primopredaja 3D printera učenicima i nastavnicima iz tri škole održat će se u ponedjeljak 27.3. u 10 sati, u školskoj knjižnici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

Tekst: Kristina Škaler/ Foto: David LucićKomentari
Share Button