Kategorije Magazin

Zahvaljujući vjeri spasio se pakla droge: S krunicom sam svaki dan išao u katedralu

Širi dalje

Pjevač Alan Hržica zahvaljujući vjeri pronašao je pravi životni put i posvetio se duhovnoj glazbi te je osvojio i Porin za album “Kamenita vrata live”.



Alan Hržica na glazbenu je scenu stupio kao pop izvođač, no u jednom je trenutku odlučio napraviti veliki profesionalni, ali i životni zaokret te je danas jedan od predvodnika glazbeno-duhovne scene u Hrvatskoj. Njegovi hitovi “Kako bi nam bilo dobro” i “Neka te odvede” brzo su postali omiljeni publici i donijeli su mu popularnost, a okušao je sreću i na Dori 2003. godine kada je nastupio s pjesmom “Uzmi svu svoju ljubav”.

Godinu dana kasnije objavio je i album “Samo za tebe” u izdanju Croatia Recordsa, a sada su opet objavljene i fotografije sa snimanja njegovog spota za pjesmu “Violine”.

U jednom trenutku se pjevač odlučio povući sa glazbene scene da bi se vratio glazbi nekoliko godina kasnije, ali kao izvođač duhovne glazbe. Njegova glazbena ostvarenja u ovom žanru su bila jako uspješna i Hržica je osvojio Porin za album Kamenita vrata live, snimljen 2014. godine na koncertu koji je održan ispod samih Kamenitih vrata u Zagrebu i na tom su koncertu nastupile sestre Ivana Husar Mlinar i Marija Husar Rimac te Nina Badrić kao i brojni drugi izvođači.

“Dugo sam odbijao ozbiljnije se baviti duhovnom glazbom jer je to prvenstveno u početku bila potreba moga srca, moja molitva. Tu sam doživljavao intimni susret s Bogom, Njegovu moć, snagu i nježnost. Kad bih počeo svirati, imao sam osjećaj kao da je On došao i ispunio prostor u kojem se nalazim; teško je to opisati.

Ključni trenutak dogodio se kada sam shvatio da tu prisutnost koju osjećam pjevajući Njemu može osjetiti i treća osoba koja samo sluša i da to u njoj izaziva pokret duše, često praćen suzama i ganućem. Shvaćanje te činjenice bilo je golema stvar za mene. Sve ovo što se događa danas s mojim koncertima i djelovanjem posljedica je tog iskustva”, ispričao je za Večernji krajem prošle godine u intervju Alan Hržica.

Pjevač je u svojim ranijim intervjuima i javnim istupima govorio o tome kako je u jednom periodu života konzumirao drogu i alkoholizirao se i kada je shvatio da će dotaknuti dno odlučio je napraviti veliki životni zaokret. Posvetio se vjeri i spas je pronašao u molitvi.

“Uzeo sam krunicu u ruke i svaki dan išao sam u katedralu moliti krunicu. I samo me je jednu noć probudilo, kao da je neko svjetlo prošlo kroz mene i tako me ostavilo minutu-dvije. Nisam mogao pomaknuti ni ruku ni nogu. Nisam više uzimao niti drogu niti sam se ponašao na onaj način kako sam se prije ponašao”, ispričao je Hržica 2016. godine kada je svjedočio svoju vjeru u crkvi sv. Ante na Humcu u Ljubuškom.

Alan je i suprugu Ricardu upoznao na hodočašću u  Međugorju, u braku su osam godina i roditelji su sinovima Davidu i Leonu. U intervju za Večernji list pričao je o tome jesu li njegovi sinovi svjesni da im je otac pjevač i kako reagiraju kada ga vide u medijima te imaju li i oni afinitet prema glazbi?

“U procesu mog osobnog obraćenja, odnosno dubljeg doživljaja vjere, kao da mi se otkrio i taj predivan misterij roditeljstva i samog djeteta kao Božjeg dara čovjeku. Pred tom spoznajom uvijek stojim u oduševljenju i zahvalnosti, pa nastojim svaki slobodan trenutak provesti u krugu obitelji.

Neki dan je David vidio jumbo plakat s najavom koncerta u Domu Sportova i rekao je: “Mama, ja nisam ni znao da je tata tako poznat.”

Sinovima su ljudi koji nam prilaze, koncerti i putovanja sasvim normalna stvar jer su u tome odmalena pa ne primjećuju razliku. Za njih je to samo tatin posao”, rekao je Alan.

Kaže kako ga je očinska uloga najviše promijenila, a i najdraža mu je. Unatoč svoj brizi, donosi nevjerojatnu sreću. O ljubavnoj priči sa suprugom otkriva da se rađala polako, ali zrelo. U braku su od 2016. i kaže da neprestano uče jedno o drugom. Ricarda je donijela toplinu u njihov dom pa jedva čeka povratak kući nakon putovanja. Iako im je to ponekad izazovno, s obzirom na to da su djeca mala, ova skladna obitelj uspješno se nosi sa svim izazovima.

“Ona me je spasila od nagona da trčim posvuda i potiče me da organiziram vrijeme na pametniji način kako bih očuvao zdravlje i više vremena provodio s obitelji. Trebalo mi je neko vrijeme da to prihvatim jer sam dugo vremena funkcionirao kao samac. Divna je i kao majka. Njezina nježnost prema djeci i mnogo kreativnih ideja kojima im uljepšava dan najveći su blagoslov.”

Megy M. /Foto: Press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Alan Hržica

Najnovije

Ćipe: “Pupovac je jučer počeo plakati, a Bulj i Grmoja govore isto kao Vučić”

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe gostovao je u Novom danu na N1 televiziji.…

3 minute prije

Što svjetske novinske agencije pišu o novoj vladi Andreja Plenkovića

Svjetske novinske agencije prenijele su da je u Hrvatskoj prisegnula nova desnija vlada u kojoj…

1 sat prije

Putin prvi put rekao koji je cilj ofenzive na Harkiv, drug najveći grad u Ukrajini

Putin je prije deset  dana  položio zakletvu za još jedan mandat, svoj peti kao predsjednika…

2 sata prije