Kategorije HrvatskaNaslovna

Biskupi pozvali građane na izbore i preporučili kome trebaju dati glas

Širi dalje

Hrvatski biskupi povodom predstojećih parlamentarnih izbora podsjećaju svoje članove kako su izbori za Hrvatski sabor važan događaj koji utječe na osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost.



“Za vjernike, izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za nosive vrijednosti, općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskome društvu, nije samo građanska dužnost, nego i izražaj kršćanske odgovornosti i istinskoga domoljublja.”

Kada se postavi pitanje kome dati svoj glas i iskazati mu povjerenje, biskupi naglašavaju kako Biblija uči da samo mudri, pošteni i nesebični mogu istinski pomoći da društvo napreduje.

Od iznimne je važnosti upoznati izborne programe, a osobito one gospodarske koje se odnose na gospodarenje morem, šumama i poljoprivrednim dobrima.

Također poručuju kako je potrebno podupirati one koji očituju spremnost stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, koje bi moglo zaustaviti socijalno raslojavanje i osiromašenje građana, a osobito iseljavanje mladih ljudi iz države.

“Pozvani smo naročito dati povjerenje onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, te promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom.” – Poručuju.

“Potaknuti nedavnom raspravom o obrazovnoj reformi smatramo da je posebice važno uočiti u kojemu smjeru pojedine političke opcije namjeravaju nastavati taj proces. Jer, o tome će ovisiti i budući odgoj i vrijednosni sustav naše djece. Važno je također vidjeti kako pojedine političke stranke, koalicije ili nezavisne liste namjeravaju provoditi daljnju demokratizaciju društva, najprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode.”

Isto tako, upozorili su kako je u svjetlu dugogodišnjih sprječavanja da se procesuiraju zlodjela komunističke diktature, važno prepoznati kako se pojedine političke opcije namjeravaju suočiti s komunističkom prošlošću jer guranje „pod tepih“ takvih tema stvara još veće podjele u društvu.

“Crkvi je stalo da se rasvijetli cjelovita istina, jer samo tada može se uspostaviti kultura dijaloga kao preduvjet i polazište jačanja nacionalnoga zajedništva.”

Sve zaređene pripadnike Crkve pozivaju neka zajedno s vjernicima mole za domovinu i njene “žitelje, da ih ne zahvati ravnodušnost i napast malodušja kako se ništa ne može promijeniti.

AUTOR:/MP/Vlist

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi biskupiizbori

Najnovije

Dani armenske kulture. U subotu u Zagrebu misa na armenskom jeziku

Dane armenske kulture u Hrvatskoj organizirala je Armensko – hrvatska zajednica,  pokrovitelj je  Veleposlanstva Republike…

10 sati prije

Milanović Litre tvrdi da je pokraden! DIP objavio da nije glasao sam za sebe

Marko Milanović Litre, zastupnik Hrvatskih suverenista koji nije izabran u novi saziv Sabora, tvrdi da…

11 sati prije

Gordan Malić: Treba li Hrvatska financirati tjednik Novosti?

Novosti su politički i društveni tjednik Srba u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Izdaje ga…

13 sati prije