Damir Novotny: Ma kakvi bonusi u Hrvatskim šumama, pa nisu oni na tržištu

Širi dalje

“POLOŽAJ Hrvatskih šuma je specifičan jer veliki do prihoda (oko 400 milijuna kuna) ostvaruju od parafiskalnih nameta. Zbog toga Hrvatske šume ne treba svrstavati u kategoriju tržišno orijentiranih tvrtki pa je samim time upitna i isplata bonusa menadžerima”, kazao je za tportal ekonomski analitičar Damir Novotny.


Novotny nema ništa protiv isplate bonusa za uspješnost menadžera u državnim tvrtkama. Štoviše, zalaže se za profesionalizaciju Uprava i uvođenje istih principa upravljanja kao u privatnim poduzećima.

”Uzor nam treba biti Austrija u kojoj je utjecaj politike na poslovanje državnih poduzeća minimalan. Austrija je zabranila sudjelovanje političara i u nadzornim odborima, a na njihova mjesta postavljeni su ugledni stručnjaci”, naglašava Novotny.

Kada je riječ o poslovanju Hrvatskih šuma, ističe da ta tvrtka tek treba proći pravo restrukturiranje. ”Ako se usporedi poslovanje Hrvatskih šuma s austrijskom državnom tvrtkom koja upravlja šumama, vidi se da austrijska tvrtka ima nekoliko puta veće prihode i nekoliko puta manje zaposlenih”, tvrdi Novotny.

Smatra da je glavni razlog niske efikasnosti Hrvatskih šuma to što su zadržale ingerenciju nad eksploatacijom šuma. ‘Tu funkciju treba izuzeti iz ingerencije i zadržati samo uzgoj i nadzor nad eksploatacijom koju treba prepustiti u koncesiju privatnicima kao što je to učinjeno u Austriji’, predlaže Novotny.

Kaže da se iz Hrvatskih šuma trebaju izdvojiti i druge sporedne djelatnosti poput lovstva i turizma. Na taj način povećali bi se prihodi i otklonile stalne sumnje u korupciju i pogodovanje, ističe Novotny.

Priliku za rast prihoda vidi i u iskoraku u energetiku po uzoru na austrijsku tvrtku, koja putem vlastitog energetskoga poduzeća razvija tehnologiju za iskorištavanje biomase u proizvodnji električne energije.

AUTOR: MP/tportal


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

3 sata prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

4 sata prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

5 sati prije