Kategorije HrvatskaNaslovna

FOTO: Zbog sigurnosti posjet nije bio najavljen: Kolinda u Afganistanu s Hrvatskom vojskom

Širi dalje

NA PREDSJEDNIČKIM izborima, unatoč zapovijedima načelnika glavnog stožera Drage Lovrića i ministra obrane Ante Kotromanovića da se glasa za Josipovića, Kolinda je osvojila 78 posto glasova hrvatskih vojnika u Afganistanu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je doputovala u višednevni službeni posjet Afganistanu tijekom kojeg će se sastati s čelnim ljudima zemlje, zapovjednicima NATO-ove misije Odlučna potpora i pripadnicima hrvatskog vojnog kontingenta

Grabar Kitarović, koja je i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske, stigla je u Kabul u nedjelju prijepodne. Posjet nije bio unaprijed najavljen zbog sigurnosnih razloga.

Predsjednica države sastat će se s afganistanskim kolegom Ašrafom Ganijem, premijerom Abdulahom Abdulahom te ministrima vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova i ministricom za problematiku žena. Razgovarat će i sa zapovjednikom misije ‘Odlučna potpora’ američkim generalom Johnom F. Campbellom te visokim civilnim predstavnikom NATO-a Ismailom Aramazom.

Tijekom posjeta otići će i u Mazar-i-Šarif, gdje će se sastati sa zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć ‘Sjever’ Andreasom Hannemanom i visokim civilnim predstavnikom NATO-a za to područje Corneliusom Zimmermannom te s guvernerom pokrajine Balk Mohamadom Ata Norom i koordinatoricom hrvatske razvojne pomoći Rababehom Nadžaibi i korisnicima pomoći.

Grabar Kitarović u više je navrata posjetila Afganistan i NATO-ove snage kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i kao hrvatska ministrica vanjskih poslova. Ovo joj je prvi službeni posjet kao hrvatske predsjednice i zapovjednice Oružanih snaga RH.

Vrhovna zapovjednica ispunjava obećanje

‘Odlučna potpora’ dio je NATO-ovog angažmana u Afganistanu u izmijenjenom obliku i ulozi nakon što je s krajem prošle godine završena sigurnosna operacija ISAF, pokrenuta 2001. kao dio sveobuhvatnih napora međunarodne zajednice za stabiliziranjem zemlje nakon što je svrgnut talibanski režim. Prvenstvena uloga ISAF-a bila je potpora afganistanskoj vladi u osiguranju i održavanju sigurnosnog okružja koje će omogućiti obnovu zemlje i izgradnju demokratskih institucija.

Suprotno ISAF-u, ‘Odlučna potpora’ nije borbena misija, već NATO s partnerima od 1. siječnja ove godine provodi obuku, savjetovanje i pomaže afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti. U misiji pod zapovjedništvom generala Campbella sudjeluje oko 13 tisuća pripadnika međunarodnih snaga iz četrdesetak zemalja, među kojima su debela većina Amerikanci. Hrvatska temeljem odluke Sabora u Afganistan može uputiti do 120 svojih vojnika, a trenutačno ih se u Afganistanu nalazi devedesetak.

Od početka angažmana HV-a u operaciji ISAF-a 2003., u Afganistanu je sudjelovalo više od 4.500 hrvatskih vojnika, od kojih 162 vojnikinje.
Postojeći kontigent (2. HRVCON) pod zapovjedništvom brigadira Stanka Paradžikovića krenuo je u Afganistan početkom ožujka. Na ispraćaju iz vojarne pukovnika Marka Živkovića na zagrebačkom Plesu, Grabar Kitarović je rekla da je njihov odlazak u Afganistan hrabra i odgovorna odluka, važna za sigurnost Hrvatske i međunarodne zajednice. Tada im je obećala da će ih uskoro posjetiti.

Glavnina hrvatskih snaga je u sastavu Sjevernog zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu (Train Advise and Assist Command North – TAAC-N) na području Mazar-i-Šarifa, a osim toga snage hrvatskoga kontingenta raspoređene su i u sastavu Zapovjedništva misije ‘Odlučna potpora’ (HQ RSM) te Obučnom središtu specijalne policije u Kabulu. Novost su i savjetnici u zrakoplovnom savjetničkom timu helikopterskih postrojbi afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Dolazak najdraže gošće

Afganistan, kontinentalna azijska država, ima površinu od 647,5 tisuća četvornih kilometara i oko 29 milijuna stanovnika i među siromašnijima je i politčki nestabilnijim zemljama svijeta. Talibani su nedavno objavili da pokreću tradicionalnu proljetnu ofenzivu koja bi trebala biti usmjerena prvenstveno na strane vojnike i diplomate.

Nakon pada talibanske vlasti osnovana je predsjednička republika, predsjednik ima vrhovnu vlast i bira se na općim izborima. Antropolog Ašfar Gani pobijedio je na izborima u rujnu i na vlasti naslijedio Hamida Karzaija. U ime nacionalnog jedinstva svog je glavnog protukandidata Abdulaha Abdulaha imenovao premijerom.

Zemlja je podijeljena na 34 pokrajine, a jedna od njih je i Balk s glavnim gradom Mazar-i-Šarifom, četvrtim po veličini u Afganistanu s 375 tisuća stanovnika. Osim što je sjedište zapovjedništva Sjever, to je i turističko je središte zbog svojih prekrasnih hramova, poput Plave džamije, i arheoloških nalazišta. Kolinda Grabar Kitarović Balk će posjetiti nakon Kabula.Zanimljivo je spomenuti da je na predsjedničkim izborima, unatoč zapovijedima načelnika glavnog stožera Drage Lovrića i ministra obrane Ante Kotromanovića da se glasa za Josipovića, Kolinda osvojila 78 posto glasova hrvatskih vojnika u Afganistanu.

Na referendumu o braku kao zajednici muškarca i žene rezultat je bio još uvjerljivIji. Čak 86,14 posto pripadnika Hrvatske vojske zaokružilo je ZA.

Maxportal/H/Foto: Z. Lucić


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

6 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

12 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije