MELBOURNE Trg posut cvijećem: Ovako Australija slavi svoje ratne veterane i poginule ranike

Širi dalje

Na Fed Squaru u Melbourneu, u sjećanje na poginule australske vojnike u Prvom svjetskom ratu, održava se velika svečanost posvećena ratnim veteranima i obiteljima poginulih. Trg je okićen sa 250 tisuća heklanih cvjetova.



Iz Melbourna: Katarina Brozović-Bašić

Svečanost, poznata kao Anzac Day, je sjećanje na bitku kod Galipolja u Turskoj, u Prvom svjetskom ratu, kada su Australci korišteni kao topovsko meso u ime Britanske kraljevine.

Na Galipolju se rodio ponos i solidarnost australskih vojnika i značajan je datum u rađanju “australske” nacija, tj. vlastitog identiteta koji sebe vidi različitim od kolonijalno-engleskoga.

Ove godine, 25. travnja 2015., obilježava se 100 godina od kada su neuspješno pokušali savladati galipoljsku obalu u Turskoj. Tamo, na mjestu događaja će se održati službena komemoracija u sjećanje na sve poginule s obje strane nišana.

Ondje leže kosti australskih vojnika, u grobovima koje Turska Vlada održava kao memorijalno groblje; ondje je sagrađen dostojanstven memorijalni prostor kojim se prikazuje ta krvava bitka. Prijateljstvo i poštovanje među australskim i turskim narodom postaje čvršće upravo kroz poštovanje žrtvama.

Zemlja koja ne drži do svojih branitelja, napose onih koji su žrtvovali živote za tu zemlju, nije sebe vrijedna niti dostojna.

Glavni melbournski trg je okićen sa 250 tisuća vezenih cvjetova (koje se 2 godine ručno prave s ljubavlju) u znak na poginule. Trg čeka sutrašnju paradu svih vojnih postrojba koje su sudjelovale od tog prvoga rata, pa i onih nakon toga. Članovi obitelji su pozvani zastupati svog djeda, oca ili strica kojih više nema.

Cijenim i poštujem!

Istodobno sanjam dan kada će se u Hrvatskoj slično cijeniti i poštivati hrvatske branitelje i hrvatske žrtve… bez predrasuda.

Foto:aznacday

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Lokomotiva – Rijeka 3:1 Lokosi osigurali Dinamu vodeće mjesto

Lokomotiva je pobijedila Rijeku 3:1 u 32. kolu SuperSport HNL-a u Kranjčevićevoj i napravila ogrman…

6 sati prije

Krasnec: Milanović je uporno demantirao, a kad je ulovljen u laži, zašutio je!

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, autor knjige “Neprijatelji iz čista mira”, gostovao je u emisiji HTV-a…

10 sati prije

Autor knjige o Milanoviću i Plenkoviću otkrio trenutak koji je odredio njihov odnos

Kada je krenulo neprijateljstvo između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Jesu li i u mladosti…

11 sati prije