Mesićev kadar Amir Muharemi prvi izbor za veleposlanika RH u Rusiji!

Širi dalje

AMIR MUHAREMI, trenutno pomoćnik ministra europskih i vanjskih poslova očekivani je novi veleposlanik RH u Moskvi. Hrvatska već dvije godine nije imala veleposlanika u Rusiji, što se smatralo skandalom i neozbiljnim ponašanjem hrvatske vlasti prema gospodarski i politički vrlo važnoj zemlji.



Prije desetak dana spominjalo se da  bi na tu dužnost mogao preuzeti Jakov Despot, predstavnik Hrvatske gospodarske komore u Moskvi, cijenjen kao uspješan gospodarstvenik, no iz vrha Ministarstva obrane primili smo informaciju da je Despot odustao od te dužnosti.

Amir Muharemi (Zagreb, 1961.)  diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu iz područja međunarodnih odnosa. Završio je i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine i pukovnik Hrvatske vojske. Bio je  pomoćnik zapovjednika za političku djelatnosti 1. gardijske brigade „Tigrovi“, a u Ministarstvu obrane radio je do 2000. godine.

Od 2000. do 2001. radio je kao savjetnik u Uredu za nacionalnu sigurnost predsjednika Stjepana Mesića, pa ambasador u Turskoj, zatim je bio zamjenik Stalne predstavnice RH u UN-u, predstojnik Mesićevog ureda do kraja mandata, generalni konzul u Istanbulu. Prije imenovanja na za pomoćnika ministra vanjskih poslova bio je veleposlanik u Indiji.

Muharemi u političko-diplomatskim krugovima slovi kao kadar Stjepana Mesića i Budimira Lončara i njegovo imenovanje za veleposlanika u Rusiji promatrat će se u tom kontekstu. Nakon službenog prijedloga Moskvi slijedi njegovo prihvaćanje (ili odbijanje), no računajući da bivši predsjednik ima dobre veze u Moskvi, Muharemi ne bi trebao imati poteškoća s dobijanjem agremana (privole) ruskih vlasti.

M.Marković/foto:sajamknjige.hr

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Gvardiol otkrio najstresniji detalj karijere: “Tresao sam se kao prut. Bilo je, uh…”

Joškp Gvardiol je dao interevju za službene kanale društvenih mreža Manchester Cityja. U intervjuu je…

12 minuta prije

HDZ odgovorio “poturici” Raspudiću: Pod krinkom ‘velikog desničara’ igra za ljevicu

HDZ se na svom Facebooku osvrnuo na izjavu Nine Raspudića “prije bih se poturčio nego…

22 minute prije

Rafalei će sutra letjeti nad Hrvatskom. Evo gdje ih sve možete vidjeti

Dva hrvatska Rafalea će u srijedu 1. svibnja 09:00 do 11:00  u čast vojno redarstvene…

2 sata prije