U Bučju i Pakracu sjećanje na 1702 nestale osobe: Srbi znaju gdje je pokopan dr. Ivan Šreter

Širi dalje

SAVEZ udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske već 14 godina zaredom obilježavaju sjećanje na nestale.



Prigodni skupovi svake godine održavaju se u drugom gradu s namjerom ustrajnog i stalnog podsjećanja domaćih i međunarodnih institucija te javnosti kako je najveće humanitarno-pravno pitanje upravo pitanje nestalih osoba kao posljdica agresije na Hrvatsku.

“Međunarodni dan nestalih osoba je prilika u kojoj se sjećamo svih onih za čije sudbine ne znamo, a ujedno i dan kada javno podsjećamo na obavezu države i njenih institucija prema nestalima i njihovim obiteljima. Dan kada od građana Republike Hrvatske  tražimo solidarnost s obiteljima nestalih, a od onih koji znaju istinu o grobnicama da se oslobode tog tereta i prekinu šutnju koja je jednaka pasivnom sudjelovanju u zločinu.”, rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske koja je suorganizator obilježavanja, poručila je hrvatskim političarima kako se članovi obitelji nikad neće pomiriti s činjenicom da neće pronaći svoje najmilije.

Gradonačelnik Pakraca Davor Huška istaknuo kako se na području njegova grada traga za još 22 nestale osobe koji su bili zatočeni u logoru Bučje, a među njima i za dr. Ivanom Šreterom koji je otet 18. kolovoza 1991. godine na četničkoj barikadi u Kukunjevcu. Gradonačelnik Huška je ponovno pozvao sve koji imaju saznanja o nestalima ili lokacijama grobnica gdje su možda pokopani njihovi posmrtni ostaci da ih dostave službama koje za njima tragaju.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević poručio onima koji hrvatske branitelje nazivaju “šatorašima” da su ti hrvatski branitelji zajedno s nestalim braniteljima i poginulim braniteljima branili te obranili demokraciju i demokratske vrijednosti koje uživamo u današnjoj Hrvatskoj.

Robert Markt, izvršni direktor HCK, naveo je podatak kako se preko HCK trenutno traga za još 1702 nestale osobe iz razdoblja Domovinskog rata, a od 1991. godine s članovima obitelji riješili su više 18.000 zahtjeva i otkrili sudbinu nestalih u ratnim zbivanjima. Na kraju je izrazio duboko suosjećanje s članovima obitelji koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima.

Predstavnik Ministarstva branitelja Ivan Grujić, čelni osoba Ureda za zatočene i nestale osobe RH, naveo je kako je tijekom Domovinskog rata 18.000 osoba bilo zatočeno, od čega je 7666 oslobođeno. “U zadnjih 20 godina otkriveno je 148 masovnih i više od 1800 pojedinačnih grobnica, broj nestalih osoba je sveden na 2012, ali čovjek ne može nestati i stoga naša potraga neće prestati”, poručio je pukovnik Grujić.

Saborski zastupnik Zdravko Ronko, izaslanik predsjednika Sabora RH, istaknuo je kako su pregovori o nestalim osobama prioritet u svima razgovorima koje hrvatski političari vode sa srbijanskim političarima:

Danas je prilika da ih pozovemo da nam kažu gdje se nalaze kosti najviše rangiranog dužnosnika Republike Hrvatske s područja zapadne Slavonije, dr. Ivana Šretera. U ime čovjekoljublja i bogoljublja danas je prilika da nam kažete i prekinite tišinu”, rekao je Ronko.

Ante Deur, posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, istaknuo je kako saznavanje istine o svim nestalima je dužnost svih nas jer je njihova sudbina utkana u slobodu naše Domovine.

“Samo istina vodi pomirenju i trajnom miru, a laži raspiruju i potiču mržnju. Mi tragamo za istinom i mirom”, poručio je okupljenima izaslanik predsjednice Deur.

U spomen na nestale „Glasnici istine“  istrčali su stazu od Pakraca do logora Bučje. Trasu dugu 18 kilometara za sat i 50 minuta prošli su Duško i Sendi Štrbac iz Pakraca i  Pavo Tutenov, Goran Draksler i Željkom Nikolić iz slatinske udruge „Glasnici istine“.

MP/foto:compas.com.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

32 minute prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

1 sat prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

3 sata prije