Kategorije NaslovnaNovac

Guverner HNB-a pisao Lalovcu: Vladino rješenje za švicarce donijet će više štete nego koristi

Širi dalje

Vladino rješenje problema kredita u švicarcima moglo bi donijeti više štete nego koristi, smatra guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i upozorava  na vrlo ozbiljne posljedice ako se Vlada odluči za provedbu najavljenog modela.


Guverner HNB-a Boris Vujčić je u ponedjeljak, 7. rujna, poslao ministru financija Borisu Lalovcu službeno očitovanje o Vladinom rješenju za dužnike u švicarskim francima, u kojem oštro kritizira predložene mjere i upozorava na negativne posljedice koje bi one mogle prouzročiti.

HNB procjenjuje da bi Vladin model konverzije mogao uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost. Između ostaloga, Vujčić navodi moguće slabljenje tečaja kune zbog gubitka međunarodnih pričuva, opasnost od rasta kamatnih stopa na kredite zbog povećanog kreditnog rizika i mogućnost odljeva depozita.

Vujčić upozorava i na upitnu ustavnost cijelog paketa te činjenicu da mjere neće pomoći najranjivijim dužnicima, a profitirat će kućanstva i osobe koji su kreditirali svoju gospodarsku aktivnost.

U HNB-u procjenjuju da bi Vladin model konverzije mogao uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost.

Maxportal/foto:Fah


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ministar Medved čestitao legendarnoj brigadi: “Vi ste sinonim najvećih pobjeda”

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u nedjelju je čestito pripadnicima 4. gardijske brigade - Pauci, 33. godišnjicu…

19 minuta prije

“Bljesak slobode” u Okučanima: “Poezija je i vrsta oružja u miru”

Već treću godinu, kao uvod u središnji dio obilježavanja vojno-redarstvene operacije Bljesak, Narodna knjižnica u…

42 minute prije

Kolindi posao cvjeta. Lani je prijavila dobit 146,9 tisuća eura

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predala je financijsko izvješće za 2023. godinu i prijavila ukupan…

56 minuta prije